Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Καταρρέει η Ιταλία μαζί με τον Μπερλουσκόνι



Καταρρέει η Ιταλία μαζί με τον Μπερλουσκόνι
Την πρόθεσή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας εξέφρασε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας, χθες, στο ιταλικό Κοινοβούλιο.
Την απόφασή του μάλιστα ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνομιλία του με τον διευθυντή της εφημερίδας La Stampa, τοποθετώντας χρονικά τις εκλογές στο Φεβρουάριο, ενώ υποψήφιος θα είναι ο γραμματέας του Pdl και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο.
Πάντως, το κύμα φυγής των επενδυτών από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα προκαλεί έντονες αμφιβολίες για τις δυνατότητες της χώρας να ανακάμψει από την
κρίση χρέους.
Σήμερα, Τετάρτη, το spread ανήλθε μέχρι τις 518 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς τίτλου στο 6,98%.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, εφόσον ακόμα και μετά το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης δεν σταματήσουν οι εκροές κεφαλαίων, θεωρείται σίγουρο ότι η Ιταλία θα χρειαστεί τη διεθνή οικονομική στήριξη και όχι μόνο την «τεχνική βοήθεια» της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Πολλοί εστιάζουν την προσοχή τους στο «ψυχολογικό όριο» του 7% για τα 10ετή ομόλογα, στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θεωρείται ότι η χώρα θα μπορεί για πολύ καιρό να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες με επιτόκιο άνω του 5,5%.
Σύμφωνα με την Barclays Capital, η Ιταλία είναι μαθηματικά, πλέον, στο «σημείο χωρίς επιστροφή». Ενώ οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, σημειώνει, δεν αρκούν για να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης, καθώς η -χαμηλή- ανάπτυξη και η λιτότητα δεν επαρκούν για να καλυφθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Με αποδόσεις άνω του 5,5% η Ιταλία είναι στο σημείο στο οποίο «το παιχνίδι έχει τελειώσει», τονίζει η Barclays.
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 1,9 τρισ. ευρώ ή 120% του ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του 2011 χρειάζεται 37 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Για το 2012 χρειάζεται 300 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και 25 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Αν η Ιταλία πτωχεύσει, τότε δεν αρκούν τα κεφάλαια του EFSF για να στηρίξει τη χώρα, ούτε τα κεφάλαια του ΔΝΤ. Μόνη ελπίδα είναι η ΕΚΤ, η οποία μπορεί να τυπώσει ευρώ, ώστε να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: