Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

η επιστολή στον καναδο πρεσβη


Προς:
κ. Πετμεζά – Πρόξενο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη
Κοινοποίηση
κ. Peck – Πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα

Οι Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού από τη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς απευθυνόμαστε σε εσάς, τον Πρόξενο του Καναδά στην Ελλάδα, για να δηλώσουμε τα εξής:

Έχουμε συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη σήμερα στις 24 Νοεμβρίου 2012 για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στη λεηλασία της βόρειας Ελλάδας από εξορυκτικές εταιρείες οι οποίες επωφελούνται από την οικονομική κρίση ώστε να εκμεταλλευτούν – με μη βιώσιμο τρόπο – τη γη και τους φυσικούς μας πόρους χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Τα μεγάλης κλίμακας έργα εξόρυξης χρυσού, στα οποία αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες για πάνω από 15 χρόνια, καθώς και νέα έργα, προωθούνται ως η μοναδική λύση στα οικονομικά μας προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι δε θα προσθέσουν σχεδόν τίποτα στα εθνικά ταμεία, ενώ θα αφήσουν πίσω ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Σε όλα αυτά τα έργα, μια καναδική εταιρεία εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα. Η Eldorado Gold Corporation, με έδρα το Βανκούβερ, κατέχει το 95% των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, το