Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ?

Le Soir: Η εκμετάλλευση του χρυσού διχάζει τη χώρα μπροστά στην κρίση



Της ειδικής απεσταλμένης μας Adea Guillot
Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα αποθέματα μεταλλευμάτων και χρυσού που προσελκύουν ξένους επενδυτές εδώ αρκετά χρόνια. Μέχρι σήμερα η απροθυμία που συνδέεται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις – και ειδικά της εξόρυξης χρυσού – είχε εμποδίσει τις περισσότερες από τις προτάσεις εκμετάλλευσης να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Αλλά η κρίση έχει αλλάξει τα πάντα.
Στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, στα καταπράσινα βουνά της Χαλκιδικής, η εταιρεία Hellas Gold έχει λάβει  τον Ιούλιο του 2011 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άδεια για την εκμετάλλευση δύο κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού κοντά στο χωριό της Ολυμπιάδας, της γενέτειρας του φιλόσοφου Αριστοτέλη. Ιδιοκτήτης 320.000 εκταρίων (με ένα μηδενικό λιγότερο είναι το σωστό νούμερο), η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες αποψίλωσης του δάσους σε σχεδόν 180.000 εκτάρια στις Σκουριές (3.300 στρέμματα είναι το σωστό), τη μόνη θέση που βρίσκεται πάνω στα βουνά. Στόχος: να ανοίξει μέχρι το 2015 ένα επιφανειακό μεταλλείο, διαμέτρου περίπου 700 μέτρων καθώς και ένα υπόγειο μεταλλείο, αλλά και να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού και τρεις λίμνες αποθήκευσης.
Συνολικά 120 τόνοι καθαρού χρυσού κοιμούνται σε αυτά τα βράχια. Η Καναδική πολυεθνική Eldorado Gold δεν έκανε λάθος εδώ και αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο συμμετοχή 95% στην Hellas Gold. Τα

“Ποιοι ντόπιοι ; Δεν υπάρχουν ”


Δείτε ! Οι Σουηδοί διαδηλώνουν (δείτε όλο το βίντεο). Στα λόγια ακούγεται κάπου “…και ναι θα χτυπηθούμε”. Αυτό σας λέει κάτι; Ο κόσμος πια γνωρίζει το κακό! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
To βίντεο: Stop mining industy greed (Sweden)
Δείτε το, ευκαιρία να ακούσετε (οι εραστές της μεταλλείας) και τους ήχους των εκρήξεων – να νιώσετε (ψηφιακά) τις δονήσεις!
Αξίζει να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα www.whatlocalpeople.se. Είναι οι δημιουργοί του βίντεοκλίπ και οι άνθρωποι που ο εγκέφαλος (εταιρικό τσιράκι) των εξορύξεων σε ομιλία του, είπε …δείχνω αυτά τα άδεια έρημα τοπία και ρωτάω “ποιοι ντόπιοι; δεν υπάρχουν”! Έτσι προς απάντηση σε αυτή του την ειρωνική ερώτηση οι “ανύπαρκτοι” ντόπιοι έφτιαξαν αυτό το βίντεο και αυτήν την ιστοσελίδα.

Είναι καιρός οι μέτοχοι ν’αρχίσουν ν’ανησυχούν…


Από:ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


Kάποτε, πριν από λίγους μόνο μήνες, υπήρχαν μόνο τα δικά μας ταπεινά ιστολόγια που έγραφαν για τις καταστροφικές επιπτώσεις της “μεγάλης επένδυσης” της Χαλκιδικής και για την αντίσταση της πλειοψηφίας των κατοίκων εναντίον της, απέναντι στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα του συνόλου των έντυπων, ηλεκτρονικών και τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
Kαι ενώ η παραπληροφόρηση στην Ελλάδα καλά κρατεί (αν και κομμάτια της πραγματικότητας αναδύονται από καιρού σε καιρό σε εφημερίδες και ραδιόφωνα), σήμερα η αντίσταση της Χαλκιδικής είναι θέμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης!
Μετά τη Le Monde, άλλη μια μεγάλη εφημερίδα, η γαλλόφωνη βελγική Le Soir,γράφει για τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Ρεπορτάζ για το θέμα καθώς και πλάνα από τη μεγάλη