Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον" της Χαλκιδικής

  Πηγη:Η Αυγη

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που έχει την εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκδική.

Στοπ στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. από τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δασών, απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, γνωστοποίησε ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Δασαρχείου Αρναίας και καλεί το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Κοινώς κάνει σαφές ότι συμφωνεί με την άποψη ότι η λειτουργία των μεταλλείων θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον».
Η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής και το Δασαρχείο Αρναίας εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη επένδυση «αποτελεί βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον, σε μοναδική φυσική περιοχή αρχέγονου δάσους» και πως «μια άλλη σοβαρή επίπτωση είναι η υποβάθμιση και η ρύπανση των υδάτων». Τονίζουν επίσης ότι

Άνθρακας για το Δημόσιο ο … θησαυρός των μεταλλείων χρυσού



Aποσύρεται άρον- άρον η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία το υπ. Οικονομικών αναζητούσε χρηματοοικονομικούς συμβούλους που θα εισηγούνταν τρόπους αξιοποίησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων.
Στην λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι η απόσυρση της πρόσκλησης είναι προσωρινή “ώστε να εμπλουτιστεί με περισσότερες πληροφορίες”.
Στην πραγματικότητα, αιτία της απόσυρσης, είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εκχωρήσει στο Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας έσοδα που απλώς δεν… υπήρχαν, από δικαιώματα εξόρυξης των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής και της Θράκης.
Διότι, τα δικαιώματα