Τρίτη 22 Μαΐου 2012

“Χρυσός στη Βόρεια Ελλάδα – Ευλογία και Κατάρα”: Ημερίδα Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. – Aφίσα και πρόγραμμα


Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:
“Χρυσός στη Βόρειο Ελλάδα – Ευλογία και Κατάρα”

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012, ώρα 11:00΄, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
https://stratoniki.files.wordpress.com/2012/05/poster.jpg?w=462&h=326



ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Janez Potočnik δήλωσε: “Το νερό είναι κατά κυριολεξία ένας ζωτικός πόρος στον οποίο η δραστηριότητα του ανθρώπου ασκεί τεράστια επίδραση. Στη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας ελπίζω ότι εκατοντάδες εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερόμενων μερών που είναι συγκεντρωμένοι εδώ θα βοηθήσουν στη βελτίωση των ασκούμενων πολιτικών και στη διατύπωση νέων ιδεών ώστε ο πολύτιμος αυτός πόρος να διασωθεί για όλους μας.”

Μια πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι εφτά στους δέκα Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα σχετικά με το νερό προβλήματα αποτελούν σοβαρή πηγή ανησυχίας. Η ρύπανση από σημειακές και διάχυτες πηγές, η υπεράντληση υδάτων και οι αλλαγές στα ποτάμια και στις λίμνες απειλούν τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για την επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης των ευρωπαϊκών υδάτων το 2015. Οι σχετιζόμενες με το νερό θεομηνίες, όπως οι λειψυδρίες και οι πλημμύρες έχουν καταστεί συχνότερες και σοβαρότερες σε πολλά μέρη της ηπείρου μας, η δε σοβαρότητα και συχνότητά τους αναμένεται να αυξηθεί συνεπεία της αλλαγής του κλίματος και των αλλαγών στις χρήσεις γης. Στην Πράσινη Εβδομάδα θα παρουσιασθεί γενική εικόνα των σχετικών με το νερό ενωσιακών πολιτικών και θα εξεταστεί ο τρόπος κατά τον οποίο οι πολιτικές θα πρέπει να εξελιχθούν ώστε να αντιμετωπισθούν οι μελλοντικές προκλήσεις.

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας θα αποτελέσουν έμπνευση για το Προσχέδιο διασφάλισης των υδατικών πόρων της Ευρώπης το οποίο προγραμματίζεται για φέτος τον Νοέμβριο. Ως βήμα στην προπαρασκευαστική διαδικασία για το Προσχέδιο, η Πράσινη Εβδομάδα φιλοξενεί επίσης το 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νερού, βάθρο για διαβουλεύσεις και συζητήσεις από πλήθος εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα νερού, εκπροσώπους των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον ιστότοπο του συνεδρίου θα διατίθεται ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου. Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://waterblueprint2012.eu/programme.

αποσπασμα απο agrotypos gr Αφιερωμένη στο νερό η Πράσινη Εβδομάδα που εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες (22/5/2012 15:27)

-ακολουθει ενα παλαιοτερο αλλα παντα επικαιρο αποσπασμα-
από το πορισμα του καθηγητή κΚαραμουζη για τις συνέπειες της μεταλλουργίας στην περιοχή έχει ως εξής…
•Αποστραγγίζεται πλήρως ο ανάντη της Μεγάλης Παναγιάς ευρισκόμενος ορεινός όγκος, ο οποίος εμπεριέχει και την έκταση των Σκουριών.


•Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες υδρολογικές υπολεκάνες, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του Χαβρία και όχι μόνο, και οι οποίες θα υποστούν ανάλογες επιπτώσεις.


•Η Μεγάλη Παναγιά θα στερηθεί όλων των πηγών νερού, τις οποίες τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για την ύδρευσή της και όχι μόνο.


•Μέρος του δάσους του Κάκκαβου θα καταστραφεί καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.


•Το ίδιο φαινόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στη γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.


•Θα επέλθει υποβάθμιση της ποιότητας τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων νερών των λεκανών του Χαβρία και του Ασπρόλακκα.


•Η Ιερισσός και το Στρατώνι θα στερηθούν μεγάλο μέρος των καθαρών νερών της λεκάνης του Ασπρόλακκα, τα οποία χρησιμοποιούν για την ύδρευση τους και των οποίων τα πλεονάσματα βελτιώνουν την ήδη επιβαρυμένη ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων νερών του.


•Το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης της κίνησης των υπόγειων νερών (MODFLOW) που εφαρμόστηκε στην ευρύτερη λεκάνη του Ασπρόλακκα, δεν περιγράφει με ακρίβεια το πρόβλημα στην ορεινή ζώνη του Κάκκαβου.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί και ένα μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης της ρύπανσης των επιφανειακών και των υπόγειων νερών στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόλακκα και του Χαβρία, εξετάζοντας και την περίπτωση μιας αστοχίας της επέμβασης.


•Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα των νερών των ταμιευτήρων του Χαβρία στην Ορμύλια και του Πετρένια στο Γομάτι, των οποίων η υλοποίηση προβλέπεται στο άμεσο μέλλον.
Αναρτήθηκε από ΙΕΡΙΣΣΟΣ στις 5:18 μμ. 17 / 1/ 2011