Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Άμεση οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ στις κατεστραμμένες επιχειρήσεις ζητούν οι έμποροι


Την άμεσα ενεργοποίηση του νόμου οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω καταστροφών ζητά η Συνομοσπονδία των εμπόρων, εν όψει των σημερινών κυβερνητικών συσκέψεων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι ταραχές της Κυριακής.
Σύμφωνα με τους εμπόρους με το άρθρο 73 του ν. 3746/2009, προβλέφθηκαν μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008. Τα μέτρα περιελάμβαναν άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους10.000 ευρώ, έμμεση οικονομική ενίσχυση από 10.000 έως 200.000 ευρώ, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την
αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και 3μηνη αναστολή πληρωμών δόσεων, ληξιπρόθεσμων και μη.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τα συγκεκριμένα μέτρα βοήθησαν τότε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν να γλυτώσουν το οριστικό κλείσιμο και στη συνέχεια να ανακάμψουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά. Οι διατάξεις του νόμου αυτού κρίθηκαν επιτυχημένες, οπότε η ισχύς τους επεκτάθηκε σε ανάλογα περιστατικά, που έλαβαν χώρα εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2009. Μάλιστα, προβλέφθηκε η δυνατότητα διαχρονικής εφαρμογής των διατάξεων αυτών, μέσω έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
«Οι ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας από την κυριακάτικη επιδρομή είναι εξίσου εκτεταμένες σε σχέση με αυτές των ετών 2008 και 2009. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΕΒΕΑ, 45 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλες 108 είναι βαριά πληγωμένες, έχοντας χάσει εμπορεύματα και υποστεί σοβαρές ζημιές των χώρων λιανικής τους, βρισκόμενες αντιμέτωπες με αχρείαστα επιπλέον σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει και κυρίως δεν έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν. Ισχύει δηλαδή και πάλι αυτή η ιδιότυπη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που καθιστά επιτακτική την ενεργοποίηση του νόμου και την άμεση οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι έμποροι ζητούν με επιστολή από τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης να εκδώσουν άμεσα την σχετική Υπουργική Απόφαση επανενεργοποίησης του νόμου και των σχετικών προθεσμιών για την υπαγωγή στις διατάξεις του, με τις ίδιες ευεργετικές ρυθμίσεις, ώστε να βοηθηθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το νέο σοκ των καταστροφών που υπέστησαν και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.
Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας ζητείται ακόμη την τρίμηνη αναστολή όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση.
Θανάσης Κουκάκης – ΠΗΓΗ: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: