Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μιλούσα για τις πυρκαγιές στην Τουρκία, λέει τώρα ο Γιλμάζ!

Μετά το σάλο προσπαθεί να ανασκευάσει...

Ενώ η επίσημη τουρκική κυβέρνηση σιωπά και αποφεύγει να σχολιάσει τις καταγγελίες του Μεσούτ Γιλμαζ ότι η Άγκυρα χρηματοδοτούσε εμπρησμούς ελληνικών δασών, νωρίς το πρωί της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας επιχείρησε να ανασκευάσει τις ανατριχιαστικές δηλώσεις του."Το θέμα πηγάζει πλήρως από παρεξήγηση. Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχα με τον δημοσιογράφο της Μπιργκιούν, όταν ρωτήθηκα "σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η έννοια του κρατικού μυστικού;" είπα ότι αυτό έχει σχέση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι για παράδειγμα οι
πυρκαγιές δασών που σημειώθηκαν στα παράλιά μας στο Αιγαίο, και οι αξιολογήσεις ότι αυτές έχουν σχέση με την ελληνική Μυστική Υπηρεσία, υπάρχουν επιφυλάξεις από πλευράς εξωτερικής πολιτικής να δοθούν στην δημοσιότητα όσο δεν αποδεικνύονται. Όπως γίνεται αντιληπτό το θέμα δεν έχει σχέση με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά με τις πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη θέμα για μυστικά κονδύλια. Στην ουσία αν συγκριθεί ο τίτλος με το περιεχόμενο, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Αυτά τα παραθέτω στην κοινή γνώμη έτσι ώστε να μην γίνουν λανθασμένες αξιολογήσεις"!

Το πρωί της Τρίτης και λίγο πριν αναχωρήσει για το Λος Αντζελες των ΗΠΑ, ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι "οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εκείνο που εννοούσα εγώ εκεί ήταν οι πυρκαγιές δασών στην Τουρκία. Την δεκαετία του ’90 στην Τουρκία σχετικά με τις μεγάλης έκτασης πυρκαγιές δασών στην χώρα μας, υπήρξαν αξιολογήσεις και ορισμένες πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την ελληνική Μυστική Υπηρεσία. Εγώ είπα ότι αυτό, όσο αυτές οι πληροφορίες δεν οριστικοποιούνται και δεν αποδεικνύονται, η κυκλοφορία τους θα είναι λάθος από την πλευρά των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Το θέμα διαστρεβλώθηκε πλήρως. Η αλήθεια είναι έτσι όπως την αναφέρω".

Ίσως η προσπάθεια αυτή του κ. Γιλμάζ να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις του δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι όπως ο ίδιος είπε, οι χρηματοδοτούμενοι από τουρκικές υπηρεσίες εμπρησμοί ελληνικών δασών είναι για την Τουρκία κρατικό μυστικό. Είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες ισχύουν σοβαρές ποινές για όσους αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά, πόσο μάλλον για έναν πρώην πρωθυπουργό που εν γνώση του κοινοποιεί απόρρητα κρατικά σχέδια για δολιοφθορές σε γειτονική χώρα.

Το γεγονός είναι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα από την δημοσίευση των ανατριχιαστικών δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι το επίσημο τουρκικό κράτος χρηματοδοτούσε τον εμπρησμό των ελληνικών δασών, ακόμη το καθεστώς της Άγκυρας δεν έχει αντιδράσει.
Ουδεμία τοποθέτηση από τους κινητικούς και δραστήριους Τούρκους διπλωμάτες, καμία δήλωση από τους λαλίστατους υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, καμία απάντηση από την κυρία Τανσού Τσιλέρ η οποία -κατά τον κ. Γιλμάζ- έδινε κονδύλια από τις απόρρητες τουρκικές δαπάνες για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων στα δάση της Ελλάδας.

"Όλοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετζεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων της περιόδου που ήταν πρωθυπουργός. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας...", δήλωσε ο Μεσούτ Γιλμάζ στην τουρκική εφημερίδα Μπιργκιούν.

Ο Γιλμάζ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας δύο φορές και ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός μέχρι το 2002 που την εξουσία ανέλαβε το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Το γεγονός ότι, πολιτικά, ο Γιλμάζ αποτελεί παρελθόν για την Τουρκία δεν δικαιολογεί το ότι η σημερινή κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν έχει ακόμη σχολιάσει, επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την χρηματοδότηση των εμπρησμών ελληνικών δασών.
Για κάποιους η σιωπή ισοδυναμεί με αποδοχή, ή με επιβεβαίωση των καταγγελομένων.

Την ίδια ώρα η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε μέσα από μια ήπια δήλωση, από την οποία μοιάζει σαν η Αθήνα να μην θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά.
"Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Κατά πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Φωτής Ξύδας θα ζητήσει από τις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πλήρη ενημέρωση.

Οι Τούρκοι προς το παρόν αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις. Το ερώτημα είναι αν οι καταλληλότεροι να διερευνήσουν τις καταγγελίες ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας είναι οι κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας που χρηματοδοτούσαν πράκτορες να καίνε τα ελληνικά δάση. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά από την τουρκική κυβέρνηση εξηγήσεις αλλά "ενημέρωση".

Μεταξύ άλλων, ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε στην εφημερίδα Μπιργκιούν ότι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων εμπρησμών ελληνικών δασών ήταν κάτι σαν αντίποινα, προφανώς για να δικαιολογήσουν οι Τούρκοι τον ισχυρισμό τους ότι η Αθήνα έβλεπε θετικά κάποιες οργανώσεις Κούρδων.
Ομως η ομολογία ενός πρώην πρωθυπουργού ότι τουρκικές υπηρεσίες χρηματοδοτούσαν, άρα σχεδίαζαν και υλοποιούσαν, εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα έχει τεράστια βαρύτητα. Άλλωστε ο ίδιος ο Γιλμάζ αναφέρθηκε σε κρατικό μυστικό...

Και προφανώς, επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από τη δράση της οργανώσης Εργκενεκόν και το σχέδιο "Βαριοπούλα", δηλαδή το πλάνο μιας ομάδας Τούρκων στρατιωτικών να κάνουν προβοκάτσιες στη χώρα τους και να τις αποδώσουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δώσει πλήρη ενημέρωση και να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: