Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Έφυγε από την Μονή ο Εφραίμ – Οδηγείται στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας

Στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας οδηγείται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ μετά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι γιατροί που τον εξέτασαν και έκριναν ότι η κατάσταση της υγείας του επιτρέπει την μεταφορά του από την Μονή.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, καθηγητή Άρη Χαραλαμπάκη, ο ηγούμενος Εφραίμ, θα μεταβεί εντός της ημέρας οδικώς στην Αθήνα, συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου, αφού περάσει από τηΓενική Αστυνομική Διεύθυνση, θα μεταχθεί στο Εφετείο, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του.

Αυτό που κυρίως φαίνεται να απασχολούσε τους θεράποντες ιατρούς του γέροντος Εφραίμ είναι το ζήτημα της πρόσφατης μεταμόσχευσης κυττάρων στο πάγκρεας στην οποία έχει υποβληθεί λόγω του
σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο πάσχει.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, αποφασίστηκε η αποστολή, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, επιστολής συμπαράστασης στον ηγούμενο Εφραίμ, όπως και η σύνταξη επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με την παράκληση να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος με αφορμή τα όσα ειπωθήκαν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, για το ένταλμα σύλληψης του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τόνισε σήμερα ότι «το ποινικο – νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου».

Ειδικότερα, ο κ. Μπρακουμάτσος δήλωσε σήμερα τα εξής: «Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου. Όσον αφορά τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, τους γνωρίζω ότι: Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης».

«Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών. Οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη Χώρα μας».

Την ίδια ώρα, την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή που ήταν βασικός κατήγορος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αδώνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «αδικη απόφαση για την προφυλάκιση του Εφραίμ, παραμονή Χριστουγέννων» που «δίχασε τον ελληνικό λαό και έπληξε την Ορθοδοξία».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η ταυτόχρονη παρουσία του υφυπουργού και βασικού κατήγορού στην υπόθεση κ. Πεταλωτή, συνιστά μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: