Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Απόφαση ΤΕΕ για μεταλλεία χρυσού


η επέκταση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική, όπως εμφανίστηκε στη ΜΠΕ του ΕΣΑ του έργου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επειδή δεν πληροί βασικούς όρους. Η Αντιπροσωπεία του τμήματος στην 10η Τακτική συνεδρίαση τηςσυζήτησε εκ νέου το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στηΒ.ΑΧαλκιδικήμετά και τις νεότερες εξελίξεις και αποφάσισε τα εξής:


Εμμένει στη θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜόπως εκφράστηκε με το με αρ.πρωτοικ. 3748/13.4.2011 έγγραφο του Τμήματος και τηντεκμηρίωσή του.
Σύμφωνα με αυτή τη θέσηη επέκταση της μεταλλευτικής καιμεταλλουργικής δραστηριότητας στη ΒΑΧαλκιδικήόπωςεμφανίστηκε στη ΜΠΕ του ΕΣΑ του έργουδεν μπορεί να γίνειαποδεκτή επειδή δεν πληροί βασικούς όρους.
Στην ολοκληρωμένη του μορφήτο έργο αποτελεί ένα τεράστιοεγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχήςανατρέπει τιςγενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού και ακυρώνει κάθεδυνατότητα παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας.Κατά συνέπειαη επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενέςπεριβάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως άθροισμα τωνεπιμέρους εκτιμώμενων συνεπειών κάθε επέμβασης.
Η εκτίμηση και αντιμετώπιση της συνολικής επίδρασης του έργου στην ευρύτερη περιοχή, απαιτεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη που ποτέ δεν έγινε και δεν προβλέπεται να γίνει.
Προχωρά σε νομικές ενέργειες προς τα αρμόδια Εθνικά ή/καιΕυρωπαϊκά όργαναμε στόχο την ακύρωση της έγκρισης τωνΠεριβαλλοντικών Όρωνπου εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ από κοινού με τασυναρμόδια Υπουργείαχωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τιςουσιαστικές/αξιόλογες παρατηρήσεις-προτάσεις που κατατέθηκαν και από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και από άλλους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: