Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΤΗΝ 6η ΔΟΣΗ


Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, του Reuters και άλλων διεθνών μέσων προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι η επίλυση των πολιτικών ζητημάτων που έχουν προκύψει, δηλαδή είτε το δημοψήφισμα είτε βουλευτικές εκλογές.

Παρά τις πιέσεις και τους κινδύνους ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε: "Οι αποφάσεις της ΕΕ έχουν ευθύνες.  Λόγω αμφισβήτησης θεώρησα  σημαντικό ο ελληνικός λαός να  πάρει  τις αποφάσεις. Θα διοργανώσουμε το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου. Θα επιστρέψω στην Ελλάδα και θα ενημερώσω τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός είναι σοφός και θα πάρει τις σωστές αποφάσεις".



Mια μίνι Σύνοδος Κορυφής, ένα Eurogroup 
μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται ήδη στις Κάνες ενόψει της Συνόδου των G20 θα πραγματοποιηθεί την Πέμτπη το
πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδος, με αποκλειστικό θέμα την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη!

Μια Σύνοδος όπου θα μετάσχει ακόμα και ο Ισπανός πρωθυπουργός – χωρίς η Ισπανία να είναι μέλος των G20 –αλλά όχι (!) ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου και οικοδεσπότη της Συνόδου Νικολά Σαρκοζί.

Αντιμέτωπος με την οργή του Νικολά Σαρκοζί, της Άγκελα Μέρκελ αλλά και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την αρνητική έκπληξη που τους επεφύλαξε με την ανακοίνωση της απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, κυρίως όμως με τον νέο αιφνιδιασμό καθώς πριν αφιχθεί στις Κάννες τους είχε στείλει επιστολή με την οποία ζητά διαπραγμάτευση των λεπτομερειών για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πριν το δημοψήφισμα!
Κατά τις σημερινές έκτακτες συνομιλίες, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, η γαλλική πλευρά διέρρεε από νωρίς ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα ζητούσε ακόμα και την παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι οι απεργίες, οι μαζικές διαμαρτυρίες αλλά και το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Μάλιστα εντύπωση έκανε το γεγονός πως προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση είναι και το γεγονός ότι ο  Νικολά Σαρκοζί, ως προεδρεύων στη G20 δεν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό!


«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπλοφάρει και πιέζει με το δημοψήφισμα την ΕΕ για καλύτερα deal για την Ελλάδα» αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΕ και του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα λάβει την έκτη δόση και λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο των G20 στις Κάννες, «όπου η Ευρώπη θα έδειχνε σε όλο τον κόσμο πως είναι ενωμένη».

«Κάτι άλλο συμβαίνει στο παρασκήνιο», είπε στο Fortune γνωστός διαχειριστής επενδύσεων με πηγές στα κέντρα αποφάσεων της  ΕΕ.

«Ο Παπανδρέου πιέζει προφανώς την Ευρώπη για περισσότερα λεφτά», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα για ανακούφιση που μετατράπηκε σε πανικό μιλάει το BBC αναφερόμενο στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον αντίκτυπό τους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο αρθρογράφος Mark Lowen ξεκινάει το κείμενο του αναφερόμενος στη μεγάλη ανάσα που πήρε η Ευρώπη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αλλά και στα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού περί «μίας νέας ημέρας για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Και όμως, συνεχίζει, όλα αυτά ξαφνικά ανετράπησαν έπειτα από την αιφνίδια απόφαση του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

«Και ενώ εκείνος το παρουσιάζει σαν ένδειξη πατριωτισμού, οι περισσότεροι στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο το θεωρούν πράξη λανθασμένης κρίσης» λέει το BBC υπογραμμίζοντας ότι η ανακοίνωση δημιουργεί αίσθηση ανασφάλειας και αστάθειας.

Ο αρθρογράφος συνδέει τα γεγονότα και με την απομάκρυνση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι «η κίνηση αυτή ξυπνάει άσχημες μνήμες  σε μία χώρα που έζησε επί επτά χρόνια υπό στρατιωτική χούντα».

Αναφέρεται τέλος ότι «η απόφαση του κ. Παπανδρέου είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι για έναν ήδη ηττημένο πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου χορεύει πάνω σε ένα ηφαίστειο. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε αυτό το ηφαίστειο να εκραγεί ακόμα και αυτή την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή και αν θα μπορούσε το σχέδιο περί δημοψηφίσματος να θέσει τέλος στην εξουσία του κ. Παπανδρέου».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: