Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι;



Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι είναι νεκρός. Αυτό μεταδίδουν όλο και περισσότερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σηματοδοτώντας το τέλος της οκτάμηνης εξέγερσης κατά του καθεστώτος που κυβέρνησε τη Λιβύη για σαράντα χρόνια.

Στο σύνολό του ο ξένος τύπος σημειώνει ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι νεκρός, ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου υποστηρίζει ότι υπάρχουν αναφορές που μαρτυρούν το γεγονός.

Ο υπουργός Πληροφοριών των αντικαθεστωτικών, Mahmoud Shamman δήλωσε στο CNN ότι αντικαθεστωτικοί επιτέθηκαν στο σπίτι που κρυβόταν ο Καντάφι και τον πυροβόλησαν την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει.

“Ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι παρελθόν”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει είτε ο πρωθυπουργός είτε ο πρόεδρος του Συμβουλίου να επιβεβαιώσει το θάνατο του Καντάφι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο θάνατος του πρώην ηγέτη της αφρικανικής χώρας δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ενώ η ύπαρξη αντικρουόμενων δημοσιευμάτων περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί ένα θολό σκηνικό γύρω από την τύχη του Καντάφι.

Ο AbdelHakim Bilhajj, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, ανακοίνωσε τον θάνατο του Καντάφι στο τηλεοπτικό σταθμό Al-Jazeera, ενώ την ίδια είδηση χωρίς να αναφέρει τις πηγές του μετέδωσε ο σταθμός του Μεταβατικού Συμβουλίου Al-Ahrar.

Εξάλλου, μία θολή φωτογραφία που έχει ληφθεί μέσω κινητού τηλεφώνου έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό πρακτορείο  Agence France Presse, η οποία δείχνει τον Καντάφι αιματοβαμμένο, όμως ούτε της φωτογραφίας το γνήσιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η σύλληψη του Καντάφι μεταδόθηκε επίσης από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, η οποία επικαλέστηκε το στρατιωτικό συμβούλιο της Misrata, ενώ σύμφωνα με το CNN το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει να διασταυρώσει την είδηση.

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης φέρεται να υπέκυψε στα τραύματά του, μετά από σφοδρές συγκρούσεις κοντά στη γενέτειρά του Σύρτη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Ο θάνατός του, ο οποίος ήρθε αμέσως μετά την σύλληψή του, αποτελεί την πιο δραματική εξέλιξη των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης που ξεκίνησαν από την Τυνησία και την Αίγυπτο και έφτασαν έως τη Συρία και την Υεμένη.

Ο αξιωματούχος του μεταβατικού συμβουλίου, Abdel Majid Mlegta δήλωσε στο Reuters ότι ο Καντάφι χτυπήθηκε και στο κεφάλι καθώς οι πυροβολισμοί ήταν έντονοι μετά τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με τον Mlegta, ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε και στα δύο πόδια νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με αυτοκινητοπομπή που δέχτηκε επίθεση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες αντικαθεστωτικών αναφέρουν ότι ο Καντάφι βρέθηκε να κρύβεται σε μία τρύπα στο έδαφος, ενώ η σύλληψή του σημειώθηκε λίγο μετά την κατάληψη της γενέτειράς του Σύρτης.

Σύμφωνα με το CNN, οι αντικαθεστωτικοί έχουν ξεσπάσει σε έξαλλους πανυγηρισμούς σε ολόκληρη τη Λιβύη, μετά τη μετάδοση της, έστω ανεπιβεβαίωτης, είδησης για τη σύλληψη του συνταγματάρχη Καντάφι.

Εξάλλου, ιατρικές πηγές από τη Σύρτη αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας του καθεστώτος Καντάφι, Abu Bakr Yunis, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης για τον έλεγχο της Σύρτης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: