Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Βενεζουέλα: Ο Τσάβεζ εθνικοποιεί τα ορυχεία χρυσού


Ο Χούγκο Τσάβεζ ανακοίνωσε πως θα εθνικοποιήσει την βιομηχανία χρυσού της Βενεζουέλας προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας. "Η περιοχή διοικείται από την μαφία" δήλωσε στην τηλεόραση. "Θα εθνικοποιήσουμε τον χρυσό. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε να τον εξάγουν εκτός χώρα".

Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης είναι η Καναδέζικη Rusoro, η οποία ελέγχεται από μία Ρωσική της οικογενείας Agapov. Η κίνηση ήλθε αμέσως μόλις η Rusoro και άλλες εταιρίες παραπονέθηκαν στο Καράκας πως τις εμποδίζει να πουλήσουν αρκετό χρυσό στο εξωτερικό.

Πέρσι η Βενεζουέλα αύξησε το όριο των πωλήσεων χρυσού στο εξωτερικό από 30% σε 50% της εγχώριας παραγωγής. με το υπόλοιπο να πωλείται στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας. Ακόμη και έτσι, όμως, οι εταιρίες εξόρυξης δήλωσαν πως το όριο εξακολουθούσε να τις αποτρέπει να αγοράσουν εξωτερική χρηματοδότηση ικανή να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη των ορυχείων.

Με τον χρυσό κοντά στα 1800 δολ. ένα μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε μία κυβερνητική έκθεση που διέρρευσε και η οποία συνιστούσε τον επαναπατρισμό του 90% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας (το 63% των οποίων διακρατείται στο εξωτερικό).

news247.gr απο 3feeet

Δεν υπάρχουν σχόλια: