Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κατάληψη στο δημαρχείο Ιερισσού από τις επιτροπές ενάντια στα μεταλλεία


Κατάληψη στο δημαρχείο Ιερισσού πραγματοποιούν κάτοικοι μέλη των επιτροπών ενάντια στα μεταλλεία διαμαρτυρόμενοι για την χθεσινή επίθεση που δέχτηκαν από εργαζόμενους στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" στο φυλάκιο στην θέση Σκουριές, στο όρος Κακαβος, πάνω ακριβώς από το χωριό της Μ. Παναγιάς. Το δημαρχείο θα παραμείνει κατειλημμένο επ αόριστον ,  ενώ οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις ενάντια στους εργαζόμενους που τους επιτέθηκαν  και στην αστυνομία που διευκόλυνε την δράση τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν πορεία αντί παρέλασης.
Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατήγγειλε  ο Τόσκας Λάζαρος, μέλος των επιτροπών ενάντια στα μεταλλεία  μιλώντας στο alterthess για την χθεσινή επίθεση. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε 400 εργαζόμενοι της εταιρείας κατεύθασαν με λεωφορία της εταιρείας στο φυλάκιο στις Σκουριέςστο
όρο Κάκαβος όπου εδώ και τρία χρόνια οι κάτοικοι αντιστέκονται στις προσπάθειες της εταιρείας  "Ελληνικό Χρυσός" να ξεκινήσει τις εργασίες .  Εκείνη την στιγμή στο σημείο βρίσκονταν περίπου 35 κάτοικοι μεταξύ των οποίων 15 γυναίκες οι οποίοι δέχτηκαν την βάναυση επίθεση των εργαζομένων της εταιρείεας.
Από την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν εργασίες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη θέση «Σκουριές» του όρους Κάκκαβος που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Μεγάλη Παναγία, Ιερισσός και Στρατονίκη στη Χαλκιδική.
Χθες ομάδα αρχαιολόγων δοκίμασε να ξεκινήσει εργασίες αρχαιολογικών τομών αλλά γρήγορα μαζεύτηκε πλήθος κάτοικων της περιοχής για να  σταματήσουν την διαδικασία. Παράλληλα τις μεσημεριανές ώρες άρχισαν να κατευθύνονται και εργαζόμενοι της εταιρείας προς την περιοχή τους οποίους μετέφερε η ίδια εταιρεία με πούλμαν. Και ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στις «Σκουριές» στη θέση «Χοντρό Δέντρο» μεταξύ Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγίας, οι εργαζόμενοι «έσπασαν» το μπλόκο της αστυνομίας φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι. Ο κ. Τόσκας ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία εκβιάζει με απόλυση τους εργαζόμενους να προβούν σε τέτοιου είδους κινήσεις. Εν τω μεταξυ, η εταιρεία εχει εγκαταστησει κοντεινερ στη θεση του πυρπολημενου φυλακιου των κατοικων ελεγχοντας προς το παρον το περασμα προς το χωρο της  εκσκαφης ενώ οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην πραγματοποιηθεί η καταστροφική εξόρυξη στο βουνό.
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι οι επιτροπές Αγώνα ενάντια στη μεταλλεία χρυσού από Χαλκιδική, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρο και Καβάλα, που αποτελούνται από πολίτες, φορείς και αιρετούς εκπροσώπους των περιοχών μας και εκφράζουν την πλειοψηφία των κατοίκων τους στη συνάντησή τους  στη Μ. Παναγιά στις 17 Μαρτίου για τον συντονισμό του αγώνα τους δήλωσαν με ψήφισμά ότι λένε όχι στα «μεγαλόπνοα» σχέδια των εταιριών χρυσού με την αγαστή συνεργασία του κράτους που  απειλούν ολόκληρη τη Β. Ελλάδα από τη Θράκη (Έβρο, Ροδόπη) και την Καβάλα έως τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και το Κιλκίς


"Εμείς, οι κάτοικοι όλων αυτών των “χρυσοφόρων” περιοχών της Ελλάδας, λέμε «ΟΧΙ»! Η επιστήμη αλλά και η διεθνής εμπειρία, που είναι πλέον προσβάσιμη στον καθένα, έχουν καταδείξει ότι αυτές οι εκμεταλλεύσεις είναι απόλυτα καταστροφικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.Αρνούμαστε να υποθηκεύσουμε τον τόπο μας, το περιβάλλον μας, τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, το μέλλον και την υγεία των παιδιών μας, για να γεμίζουν οι θυρίδες και τα χρηματοκιβώτια των μετόχων. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε άλλο ένα γρανάζι στη μηχανή τέρας, που θέλει τα κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους. Μας προκαλεί γέλιο το επιχείρημα που ακούγεται από μερικούς κρατικοδίαιτους τσαρλατάνους, ότι η εκμετάλλευση του χρυσού θα μας βγάλει από την κρίση αυτή. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύνολο των κερδών θα συγκεντρωθεί στα ταμεία των εταιρειών και το κράτος δε θα κερδίσει τίποτα, όπως γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα.Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι τόποι μας, με τις ομορφιές τους και τις παραγωγικές τους δυνατότητες, οι ασχολίες μας (κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία, δασοπονία, αλιεία, ήπια τουριστική ανάπτυξη), το μέλλον των παιδιών μας, έχουν στις ζωές μας τον πρώτο λόγο." σημειώνουν ακόμη επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για μια υγιή και αξιοβίωτη ανάπτυξη, προσανατολισμένη στις τόσο αναγκαίες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.

http://www.alterthess.gr/content/katalipsi-sto-dimarxeio-ierissoy-apo-tis-epitropes-enantia-sta-metalleia

Δεν υπάρχουν σχόλια: