Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕΙΣΜΟΣ 5.1R ANOIXTA TOY ΑΓ.ΟΡΟΥΣ

Ολόκληρη τη Χαλκιδική αναστάτωσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα σε υποθαλάσσιο χώρο 243 χλμ βόρεια της Αθήνας και 110 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, 24 χιλιόμετρα δυτικά της χερσονήσου του Άθω και ανατολικά της Σιθωνίας.

«Ο σημερινός σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ιερισσού, το οποίο είναι βορειότερα» ξεκαθάρισε μιλώντας στο halkidikinews.gr, ο αν. καθηγητή σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.

«Τη δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν 10 μικρότερες δονήσεις. Τέτοιου είδους σεισμοί συνοδεύονται από μετασεισμική δραστηριότητα. Μέχρι τώρα είχαμε μετασεισμούς πάνω από 2R μέχρι και 3R, ωστόσο παρακολουθούμε το φαινόμενο» είπε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε στο halkidkinews.gr ο κ.Σκορδίλης ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, δηλαδή
εντοπίστηκε στα πρώτα 10 χιλιόμετρα, γι΄αυτό και έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, ακόμη και περιοχές της Θεσσαλόνίκης.


Η δόνηση σημειώθηκε στο νότιο άκρο της Χαλκιδικής, ανάμεσα στις δύο χερσονήσους του Άθω και της Σιθωνίας. «Στη γύρω περιοχή είχαμε πολλούς σεισμούς κατά το παρελθόν. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην περιοχή καταγράφηκαν το 1905 στο νότιο άκρο του Άθω με 7,5 R και το 1947 στο νότιο άκρο της Σιθωνίας με 6,1R” ανέφερε ο κ.Σκορδύλης.

Στην περιοχή δεν αναφέρθηκαν ζημιές, γεγονός που επιβεβαίωσε στο halkidikinews.gr και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

του Θοδωρή Δούκα

http://halkidikinews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5333:sismos-51r-anoixta-toy-agoroys&catid=1&Itemid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια: