Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μαφιόζικα κόλπα!

Του Στ. Παπαματθαίου.

Με την υπογραφή του κουρέματος (PSI) η χώρα θα υποχρεωθεί να πάρει και νέο δάνειο αξίας 89 δις. Δείτε όμως που και πως θα κατανεμηθούν:

τα 30 δις θα πάνε στους δανειστές μας ως ανταμοιβή για το κούρεμα.

-τα 39 δις θα δοθούν στις τράπεζες για να αντέξουν το κούρεμα. Διότι ως γνωστόν τα κέρδη των τραπεζών είναι ιδιωτικά, ενώ οι
ζημιές γίνονται πάντοτε δημόσιες και μεταφέρονται στις δικές μας πλάτες. Oi τράπεζες έχουν πάρει μέχρι σήμερα περισσότερη βοήθεια από όση έχει δανειστεί η χώρα με το Μνημόνιο (130 δις).
-τα 20 δις θα πάνε για πληρωμές ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο.Τίποτα για την έξοδο από την ύφεση. Ούτε μισό ευρώ.
Με άλλα λόγια, μας ξανά δανείζουν για να πάρουν αυτά που μπορεί να μην έπαιρναν αν καταγγέλαμε τις δανειακές συμβάσεις (π.χ. μια Αριστερή κυβέρνηση, στο μέλλον...) ή αν κηρύτταμε μονομερή άρνηση πληρωμών!
Συνοψίζουμε: μας κουρεύουν το χρέος κατά 100 δις, μας φορτώνουν 89 δις και άλλα 130 που έτσι κι
αλλιώς έπρεπε να πάρουμε γιατί "πάλι δεν τα βγάζουμε πέρα" και όλα μαζί θα αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου εικοσαετίας με επιτόκιο 3,5 έως 4%. Και παίρνουν και αυτά που σε ενδεχόμενο άρνησης καταβολής (λέμε τώρα...) από τα κρατικά ομόλογα. Καταλαβαίνουμε ότι πολύ απλά, ανταλλάσουμε τα δάνειά μας με καινούρια, μεγάλης χρονικής διάρκειας και με αυξημένο επιτόκιο με ταυτόχρονη διασφάλισή τους για χρήματα που ίσως να έχαναν. Και όλα αυτά με τη συνοδεία νέων μέτρων κατά του λαού.
Σας θυμίζει κάτι; Η σπείρα που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη ακολουθούσε το εξής κόλπο: η πρώτη ομάδα, δάνειζε ένα Χ ποσό με 15% επιτόκιο. Ερχόταν η δεύτερη συνεργός ομάδα και έπαιρνε το χρέος (μαζί με τον τόκο του 15%) και έδινε χρήματα (νέο δάνειο) με 10% και τέλος ερχόταν και ητρίτη ομάδα ξανατροφοδοτούσε τα δύο πρώτα δάνεια (πάλι με τους συσωρευμένους τόκους) με επιτόκιο 5%. Αν για παράδειγμα, δανειζόταν κάποιος 100 ευρώ, χρωστούσε στους πρώτους 115, μετά στους δεύτερους 126,5 και τέλος στους τρίτους 132 ευρώ. Σύνολο οφειλής: 100 ευρώ + 32% επιτόκιο!!!
Το χρέος της χώρας είναι 350 δις, θα μας κουρέψουν τα 100, θα πάρουμε 89 και άλλα 130, με απλούς υπολογισμούς το χρέος θα αυξηθεί από 350 σε 469 δις! Μόνο που θα αποπληρωθούν με μιά περίοδο μεγαλύτερη και με χαμηλότερο επιτόκιο, δηλ. κάθε χρόνο θα τους δίνουμε λίγο λιγότερα σε τόκους από ότι τους δίνουμε. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η μεταφορά όλου του χρέους της χώρας, στο Αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αποποιείται στο μέλλον την καταγγελία του δανεισμού με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και επιπλέον υποθηκεύονται περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου αλλά και πολιτών της χώρας!
Μια θηλιά που δεν σφίγγει, για ακόμη λίγο.

http://synseola.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: