Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον" της Χαλκιδικής

  Πηγη:Η Αυγη

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που έχει την εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκδική.

Στοπ στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. από τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δασών, απαντώντας σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, γνωστοποίησε ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Δασαρχείου Αρναίας και καλεί το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Κοινώς κάνει σαφές ότι συμφωνεί με την άποψη ότι η λειτουργία των μεταλλείων θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον».
Η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής και το Δασαρχείο Αρναίας εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη επένδυση «αποτελεί βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον, σε μοναδική φυσική περιοχή αρχέγονου δάσους» και πως «μια άλλη σοβαρή επίπτωση είναι η υποβάθμιση και η ρύπανση των υδάτων». Τονίζουν επίσης ότι
«προκειμένου να προχωρήσει η επιφανειακή εξόρυξη, καταστρέφεται κατ’ αρχήν το υφιστάμενο δάσος. Το επιφανειακό έδαφος και οι οργανισμοί του αναμειγνύονται με γεωλογικά υλικά βαθύτερων στρωμάτων τα οποία έρχονται στην επιφάνεια. Το οικολογικό περιβάλλον για τα άγρια ζώα αλλάζει δραστικά και οι εγκαταλειπόμενοι σωροί υπολειμμάτων κάνουν το τοπίο αποκρουστικό». Επισημαίνουν τον κίνδυνο «τα χειμαρρικά φαινόμενα να είναι πολύ πιο καταστροφικά μετά την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αφού στον ευρύτερο χώρο θα υπάρχουν πολλές πηγές φερτών υλικών, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τα αυξημένα πλημμυρικά νερά και θα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες για την περιοχή καταστροφές. Επίσης, τα νερά αποτελούν τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο και πιθανόν στο μέλλον οι υδάτινοι πόροι μιας περιοχής να αποδειχθούν πολυτιμότεροι και από τον χρυσό. Επομένως, η υποβάθμιση και η ρύπανσή τους θα δρομολογήσουν σοβαρές αλλαγές στην περιοχή».
Τέλος σε ό,τι αφορά το έργο «Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας», οι δύο φορείς αναρωτιούνται από πού θα προέλθουν τα 1.068.000 κ.μ. «γόνιμης φυτικής γης» όπως προβλέπει η ΜΠΕ για την αποκατάσταση των αποψιλωμένων χώρων, για τους οποίους η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» υπόσχεται ότι θα φυτευτούν με αυτόχθονα είδη, αφού θα στρωθούν με εδαφικό επίστρωμα 60 εκατοστών φυτικής γης. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρά ταύτα ενέκρινε πρόσφατα τη ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και εξόργισε μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. «Ο υπουργός του ΔΝΤ , που δεν ξέρει καν σε ποια πλευρά της Χαλκιδικής βρίσκονται τα μεταλλεία, υπακούοντας στις εντολές των αφεντικών του, υπέγραψε στο άψε - σβήσε τη θανατική καταδίκη της Χαλκιδικής. Εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τον τόπο μας, τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν θα περάσει...» σχολιάζουν τα μέλη του Συντονιστικού Συλλόγων και Φορέων της Δημοτικής Ενότητας Σταγείρων - Ακάνθο

Δεν υπάρχουν σχόλια: