Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΤ: Ρεκόρ δανεισμού στην πράξη τριετούς διάρκειας Πηγή:www.capital.gr

Στην κατανομή κεφαλαίων συνολικού ύψους 489,19 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της πρώτης πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας 3 ετών ξεπερνώντας  τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για ρεκόρ δανεισμού από την κεντρική τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια των τριών ετών –που αποτελεί και το μεγαλύτερο διάστημα που έχει προσφέρει στην ιστορία της η κεντρική τράπεζα– κατευθύνθηκαν σε 523 τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg News είχαν εκτιμήσει ότι οι τράπεζες θα ζητούσαν 293 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ενώ

δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσε το νούμερο κοντά στα 310 δισ. ευρώ. 

Τα αποτελέσματα της πράξης αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις ελπίδες ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων για να σταθεροποιήσουν τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, επισημαίνουν οι αναλυτές. 

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 442 δισ. ευρώ και σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2009 στο πλαίσιο δημοπρασίας ενός έτους. 

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. 

"Η δημοπρασία μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής σε όρους ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα με ρευστότητα. Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προήλθε από τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση τους", σχολιάζει αναλυτής της Newedge Strategy όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

Η μεγάλη ζήτηση "αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα καλύπτονται επαρκώς", δηλώνει οικονομολόγος της Capital Economics.

"Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα τελευταία σημάδια της επανεμφάνισης των πιέσεων στις αγορές και να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό, παραμένουμε επιφυλακτικοί στην ιδέα ότι η πράξη θα αμβλύνει την κρίση του κρατικού χρέους καθώς οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες ομολόγων της περιφέρειας", πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε στη τελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής στις 8 Δεκεμβρίου ότι θα διενεργήσει δύο πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας 36 μηνών και με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής έπειτα από ένα έτος.

Η επόμενη πράξη είναι προγραμματισμένη για τις 29 Φεβρουαρίου του 2012. 

Σστην ίδια συνάντηση η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα ασφαλειών, μειώνοντας το όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης για ορισμένους τίτλους, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα τίτλων για να αντλούν ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: