Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αγωνία στην Αθήνα για «κούρεμα» 100 δισ. στο χρέος


Εν μέσω φημών, που ενισχύουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τον εάν θα υπάρξει τελικά σήμερα απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελληνικό χρέος, η κυβέρνηση προσπαθεί να καθορίσει την επικοινωνιακή και πολιτική της στρατηγική. Είναι γεγονός ότι η Αθήνα αναμένει από τους ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν ένα μεγάλο «κούρεμα» των ομολόγων, ακόμη και της τάξης του 60%, το οποίο η κυβέρνηση θα εμφανίσει ως σημαντική επιτυχία, επειδή μειώνει το χρέος περίπου κατά 100 δις ευρώ και το καθιστά διαχειρίσιμο.
Το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι η απόφαση θα ληφθεί σήμερα, αλλά δεν κρύβει και την ανησυχία του, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ – κυρίως εξαιτίας των βρετανικών ενστάσεων – αλλά και ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες της Ευρώπης τρενάρουν την κατάληξη των
διαπραγματεύσεων.
Αν και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μιλήσει για μεγάλη επιτυχία της χώρας τη μείωση του χρέους, εμφανίζεται να «παλινδρομεί» στο θέμα της έγκρισης της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών στη βουλή.

Παρότι η σχετική συζήτηση πυροδοτήθηκε από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και οδήγησε γρήγορα σε φούντωμα της εκλογολογίας, με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό στο κοινοβούλιο, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να «μαζέψει» το θέμα. Η κυβέρνηση διαμηνύει τώρα ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας, άρα δεν συντρέχει λόγος για την εφαρμογή της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης, που απαιτεί για τέτοιου είδους διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες πλειοψηφία 180 εδρών.

Η πρόκληση της συζήτησης φαίνεται ότι είχε ως στόχο να πιεστεί η ΝΔ, ώστε να εμφανιστεί ότι αδιαφορεί και υποβαθμίζει τη σημασία της ευρωπαϊκής συμφωνίας, αλλά και να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών προκειμένου να αναδειχθεί επικοινωνιακά η μείωση του χρέους, που αυτή θα προβλέπει.

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: