Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Συναγερμός για τους «Hackers Anonymous»


Τα επίπεδα συναγερμού των ελληνικών υπηρεσιών που εποπτεύουν την ψηφιακή ασφάλεια της χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλά από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου.
Μία από τις σελίδες του site της αμερικανικής εταιρείας συγκοινωνιών BART, σαν τη δική μας «Αττικό Μετρό», δέχτηκε στις 14 Αυγούστου επίθεση από τους «Anonymous» Μία από τις σελίδες του site της αμερικανικής εταιρείας συγκοινωνιών BART, σαν τη δική μας «Αττικό Μετρό», δέχτηκε στις 14 Αυγούστου επίθεση από τους «Anonymous» Εκείνες τις ημέρες η οργάνωση «Hackers Anony-mous», μέσω βίντεο που ανήρτησαν στο youtube, απείλησαν ευθέως κυβερνητικούς και άλλους στόχους. Στα μέσα Αυγούστου η διεθνής των hacker -που έχει χαρακτηριστικά κυβερνοακτιβισμού- φέρεται να επιτέθηκε σε πλήθος ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγράφει κάποια ηλεκτρονικά ίχνη (logs) που σχετίζονται με την οργάνωση και μάλλον προέρχονται από ελληνικό έδαφος.
Ολα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα για την πολυπληθέστερη και
πολυπλοκότατη -από πολιτικής άποψης- οργάνωση χάκερ, την ώρα που μέλη της έχουν προαναγγείλει την 5η Νοεμβρίου 2011 ως την ημέρα καταστροφής της διασημότερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, του facebook.
«Πουλά πληροφορίες σε πράκτορες των κυβερνήσεων και παρέχει κρυφή πρόσβαση σε εταιρείες ασφάλειας πληροφοριών, ώστε να κατασκοπεύουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μερικές από αυτές δουλεύουν για λογαριασμό αυταρχικών κυβερνήσεων, όπως αυτές της Αιγύπτου και της Συρίας», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά τους για την προαναγγελθείσα επίθεση στο facebook.
«Σας παρακολουθούμε»
Οσον αφορά την Ελλάδα, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ψέκαζε τις καθημερινές συγκεντρώσεις των διαδηλωτών με τόνους δακρυγόνων, οι «Anonymous» ανήρτησαν στο youtube δύο βίντεο με σκηνές από την αστυνομική βία, στα οποία προανήγγειλαν ηλεκτρονικές επιθέσεις σε κρατικούς οργανισμούς, ΜΜΕ, αστυνομικούς και τραπεζικούς στόχους, στη γαλλική γλώσσα υπό τον τίτλο «Operation Greece» (Επιχείρηση Ελλάδα). Η απομαγνητοφώνηση πρόδιδε ότι η διεθνής οργάνωση είχε πλέον εστιάσει την προσοχή της στα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα και ήταν ενημερωμένη:
«Πολιτικοί, ΜΜΕ, αστυνομία και τραπεζίτες της Ελλάδας, προσοχή. Σας παρακολουθούμε να καταλύετε και τα τελευταία ίχνη δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σας παρακολουθούμε να υπογράφετε τραγικά σχέδια λιτότητας και συμβάσεις δανείων με το ΔΝΤ. Σας παρακολουθούμε να ξεπουλάτε τις ψυχές των ανθρώπων για να κρατήσετε χαρούμενους τους φίλους σας στις τράπεζες.
Σας παρακολουθούμε να χρησιμοποιείτε την καθεστωτική αστυνομία για να προκαλέσετε βία με τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Σας παρακολουθούμε να βάζετε την αστυνομία να ρίχνει στους πολίτες δακρυγόνα και επικίνδυνα χημικά, να πετά πέτρες και να ρίχνει κροτίδες για να διαλύσει τους πολίτες. Σας παρακολουθήσαμε στην έξαρση αυτής της βίας, που άφησε τουλάχιστον 500 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους ηλικιωμένους και γυναίκες», έλεγαν και συνέχιζαν:
«Απορρίψατε συμφωνίες που θα είχαν σώσει την Ελλάδα στο άψε - σβήσε, με αραβικές χώρες, Ρωσία και Κίνα. Απορρίψατε το αίτημα για επιστροφή των αποζημιώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς. Αποδεχθήκατε και εφαρμόζετε μέτρα του ΔΝΤ που εξακολουθούν να σας πιέζουν να αγοράζετε πολεμικά όπλα. (...) Δώσατε τη χαριστική βολή στην οικονομία, αποδεχόμενοι ακόμα ένα δάνειο παρά την αντίδραση του ελληνικού λαού». Και έκλειναν το μήνυμά τους: «Συγχαρητήρια, κερδίσατε την προσοχή των Anonymous. Τώρα είστε ένας στόχος στην παγκόσμια πληροφόρηση και τον κυβερνοχώρο. Είμαστε οι Anonymous. Οι Anony-mous είναι ο καθένας. Είμαστε παντού. Δεν ξεχνάμε. Δεν συγχωρούμε. Να μας περιμένετε...».
Επειτα από αυτό ήχησε ο πρώτος συναγερμός για τις ελληνικές αρχές. Στα μέσα Αυγούστου, όμως, ήρθε ακόμη μια σειρά από επιθέσεις να επιβεβαιώσουν τις προθέσεις των «Anony-mous». Ενα διαδικτυακό μήνυμα ανέφερε στ' αγγλικά ότι «μερικά ελληνικά πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα δέχονται επίθεση: Είμαστε ανώνυμοι, δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε. Τα λέμε πάλι. Να μας περιμένετε στα συστήματά σας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν οι αρχές, οι επιθέσεις είχαν εκδηλωθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο ΑΠΘ, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στα ΤΕΙ Πειραιά, Καβάλας, Καλαμάτας, Κοζάνης, στο Αμερικανικό Κολλέγιο και άλλα. Οι επιθέσεις αφορούσαν κυρίως παράνομες εισχωρήσεις σε βάσεις δεδομένων και υφαρπαγές στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και κωδικών.
Από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες συμμετέχουν σε έρευνες που διεξάγει η Ιντερπόλ, γίνεται σαφές ότι ο εντοπισμός τέτοιων ηλεκτρονικών διαδρομών απαιτούν χρονοβόρες αλλά και κοστοβόρες διαδικασίες, καθώς τα συστήματα παραπλάνησης είναι πάμπολλα και συνεχώς εξελισσόμενα. Υπάρχουν πολλοί και δωρεάν τρόποι, π.χ. με λογισμικά ανοικτού κώδικα, ένας υπολογιστής να συνδέεται στο Ιντερνετ από την Ελλάδα και σ' αυτόν που επιχειρεί να παρακολουθήσει την ΙΡ address του να φαίνεται ότι βγαίνει από την Αντίς Αμπέμπα. Και αυτή είναι η απλούστερη, ίσως και πρωτόγονη μορφή, παραποίησης της αποκλειστικής διεύθυνσης που έχει ένας χρήστης κάθε φορά που σερφάρει (fake ΙΡ).
Στην περίπτωση των «Anonymous», οι επιθέσεις τους γίνονται πάντοτε με επιχείρημα την καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών σε αυταρχικά καθεστώτα ή τον περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών αλλά και των πληροφοριών, όπως στην περίπτωση του WikiLeaks.
Ετσι, η οργάνωση δεν φέρει μόνο τον τίτλο Hackers, αλλά και του κυβερνοακτιβιστή. Από τεχνική άποψη ανήκουν κυρίως στο είδος των επιθέσεων DDos (Distri-buted Denial of Service) -(Κατανεμημένες Αρνήσεις Εξυπηρέτησης). Που σημαίνει ότι κάνουν το site-στόχο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των επισκεπτών του.
Επιθέσεις από το 2003
Η οργάνωση, που εμφανίστηκε στις αρχές του 2003, έχει κάνει ιδιαιτέρως εντυπωσιακές επιθέσεις. Για παράδειγμα, μετά τη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, επιτέθηκαν και έθεσαν εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών της Mastercard, Ebay, PayPal και άλλες, καθώς μέσω αυτών γινόταν η εθελοντική χρηματοδότηση, κάτι που απαγορεύτηκε.
Είναι η ίδια οργάνωση που πρόσφατα επιτέθηκε σε χιλιάδες χρήστες των online υποστηρικτικών υπηρεσιών του Sony Play Station, στην αμερικανική εκκλησία σαϊεντολογίας, σε κυβερνητικές υπηρεσίες της Αιγύπτου, του Μαρόκου, της Συρίας και πλήθος άλλων. Σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 30 άνθρωποι και κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης.

πηγη:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: