Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ένταξη του έργου «Ανόρυξη και Αξιοποίηση των γεωτρήσεων Ιερισσού»,

Πηγη:3feeet.blogspot.com

Εγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η ένταξη του έργου: «Κατασκευή και Αξιοποίηση δύο υδρευτικών γεωτρήσεων στη Δημοτική Κοινότητα Ιερισσού, Δήμου Αριστοτέλη», συνολικού προϋπολογισμού
194.893,09€, στον άξονα προτεραιότητας “07-Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μακεδονία - Θράκη”. Η συγκεκριμένη Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο Δήμος Αριστοτέλη, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες του πόσιμου νερού στην προ του Άθω περιοχή, πρότεινε την ανόρυξη δύο

νέων γεωτρήσεων. Η περιοχή ενδιαφέροντος στην οποία πρόκειται να ανορυχθούν οι γεωτρήσεις βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής, Β-ΒΔ του οικισμού της Δημοτικής Κοινότητας Ιερισσού και συγκεκριμένα στην περιοχή "Χιλανδαρίου-Κάμπου".
Η θέση υποδείχθηκε γιατί σύμφωνα με προαναφερόμενες μελέτες του ΙΓΜΕ υπάρχει εκμεταλλεύσιμο υδατικό δυναμικό και επιπλέον υπάρχει η υποδομή (δίκτυα, αντλιοστάσια, δεξαμενές) που μπορούν να υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τα νέα προτεινόμενα έργα.
Οι δύο προτεινόμενες γεωτρήσεις θα είναι βάθους 60μ. και οι παροχές αναμένεται να είναι 50 m3/h και 80 m3/h αντίστοιχα. Δηλαδή σύνολο: 130 m3/h. Οι ανόρυξη των δύο επιπλέον γεωτρήσεων, προτείνονται από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ, αλλά και περιλαμβάνονται στην Έκθεση Σκοπιμότητας έργων Ύδρευσης της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες σε πόσιμο νερό στην προ του Άθω περιοχή για τη θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο που κατατέθηκε στην πρόταση, το συνολικό έργο αποτελείται από δύο υποέργα με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς, ως ακολούθως:
1ο ΥΠΟΕΡΓΟ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ "ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ" Δ.Κ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, 178.020,93
2° ΥΠΟΕΡΓΟ : ΔΑΠΑΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ, προϋπολογισμού 16.872.16€

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχόμαστε την ένταξη ενός ακόμη έργου υποδομής του Δήμου μας σε συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Είχαμε επισημάνει από την προεκλογική περίοδο ότι η εξάρτηση από τις κρατικές επιχορηγήσεις για την κατασκευή των έργων, σε συνδυασμό με τους περιορισμένους ιδίους πόρους, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τη χρηματοδότηση νέων έργων και υπηρεσιών
Ως νέα Δημοτική Αρχή δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάθεση προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής και της τουριστικής ανάπτυξης. Τέτοιο έργο αποτελεί και η «Κατασκευή και Αξιοποίηση δύο υδρευτικών γεωτρήσεων στη Δημοτική Κοινότητα Ιερισσού», συνολικού προϋπολογισμού 194.893,09€, το οποίο αξιολογήθηκε θετικά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με την ανόρυξη των δύο νέων γεωτρήσεων θα αυξηθεί περίπου κατά 50% η ποσότητα του πόσιμου νερού που διοχετεύουμε στην προ του Άθω περιοχή.
Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού καταθέσαμε μια σειρά προτάσεων που αφορούν έργα ύδρευσης στις Δημοτικές και Τοπικές μας Κοινότητες.
Οι προσπάθειες μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου μας, μέσω της ένταξης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα δράσεων σχετικών με το πόσιμο νερό καθώς και έργων διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα, αφού τον τελευταίο καιρό έχουν αξιολογηθεί θετικά σημαντικά έργα για τον τόπο μας και είμαστε εν αναμονή και άλλων θετικών εξελίξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: