Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Απάντηση της Μαρίας Λούκα στην Πρωτοβουλία Πολιτών Αριστοτέλη





 Απάντηση στην επιστολή της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αριστοτέλη
Από το "ΕΨΙΛΟΝ" της Ελευθεροτυπίας, 3-7-2011



1. Στην εκτενή επιστολή σας δε χώρεσε ούτε ένα στοιχείο που να αμφισβητεί τα δεδομένα του ρεπορτάζ μας, παρά μόνο παραθέτετε εκλογικά ποσοστά και χαρακτηρισμούς όπως «συκοφαντία» που μάλλον θα ταίριαζαν πιο πολύ σε αποσπάσματα όπως αυτό : «Τα οίκο-σιτα ανθρωποειδή, που φιλοξενούμε εν είδη ατραξιόν στη Χαλκιδική, έχουν ξεσαλώσει τις τελευταίες ημέρες, παρατηρούν πολλοί… Είναι λογικό και επόμενο, σημειώνουμε εμείς…
Η προστάτιδα της «οικοπαραλογίας» τους απώλεσε τα κεκτημένα... και αυτοί με τη σειρά τους, απώλεσαν το «μαξιλάρι» του εφιαλτισμού, της ασυδοσίας και της ανοχής, που τους παρείχε απροκάλυπτα και άκοπα όλα αυτά τα χρόνια...» και πολλά παρόμοια που φιλοξενείται στο
ιστολόγιο σας. Από κει και πέρα δε γνωρίζω σε ποιον Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ανακαλύψατε την αρχή της τήρησης «ίσων αποστάσεων» αλλά στον Κώδικα που εμείς έχουμε υπόψη μας υπάρχει η αρχή της τεκμηριωμένης καταγραφής της πραγματικότητας , κι αυτή δε μετριέται με αποστάσεις αλλά με στοιχεία.


2. Για να βοηθήσουμε λίγο τις συστάσεις γνωριμίας με το αναγνωστικό κοινό, οι 10 υπογράφοντες την επιστολή είναι εκλεγμένοι με το συνδυασμό «Όραμα Πολιτών» με επικεφαλής τον Χρήστο Πάχτα. Ο Χρήστος Πάχτας πριν διατελέσει δήμαρχος Αριστοτέλη, διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη και συνόδευσε το όνομα με μια συγκεκριμένη και περιβόητη τροπολογία το Γενάρη του 2004, αυτή που επέτρεπε την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στα 17.630 στρέμματα του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση δασικής αρχής και έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου. Η «ντροπολογία» όπως χαρακτηρίστηκε είχε ως συνέπεια την υποχρέωση σε παραίτηση του Χρήστου Πάχτα και τη διαγραφή από τις λίστες υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ των 10 βουλευτών που την υπέγραψαν. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η Τεχνική Ολυμπιακή του ομίλου Στέγγου. Συνεχίζοντας τις ασκήσεις μνήμης ανατρέχουμε σε παλιότερο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας (28/01/2004) με τα ίδια πρόσωπα για άλλη γνωστή μας υπόθεση στη Χαλκιδική: «Παράγοντες της περιοχής αναδεικνύουν τώρα μια άλλη πλευρά της υπόθεσης, που ξεκίνησε με την επίμαχη τροπολογία, για την «αξιοποίηση της έκτασης που περιβάλλει το Πόρτο Καρράς». Συγκεκριμένα, επισημαίνεται η συμμετοχή του Ομίλου Στέγγου στο επιχειρηματικό σχήμα που αγόρασε τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την τότε (8/1/2004) ανακοίνωση του υπ. Οικονομίας, η κοινοπραξία των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού», που απέκτησε το ενεργητικό της TVX Hellas, «αποτελείται από Ελληνικές Κατασκευαστικές Εταιρείες με επικεφαλής την εταιρεία ΑΚΤΩΡ και τη συμμετοχή των εταιρειών ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, καθώς και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια...». Στην «Ελληνικός Χρυσός Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «συμμετέχουν με ποσοστό 51% ξένοι επενδυτές, ενώ ποσοστό 49% αποτελεί την ελληνική συμμετοχή». Η ανακοίνωση ανέφερε, επίσης, ότι «θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις (3) δήμους της περιοχής (Δήμος Ακάνθου-Σταγείρων, Δήμος Παναγίας και Δήμος Αρναίας)». Η συμμετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, όπως υποστηρίζουν στην «Ε» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, «προωθήθηκε τότε για να πειστούν οι αντιτιθέμενοι στην επένδυση αυτή ότι δεν θα επιβαρυνθεί η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού η Τεχνική Ολυμπιακή εμπλέκεται σε τουριστικά επενδυτικά σχέδια στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς)...». Το περίεργο, πάντως, είναι ότι διευθυντικά στελέχη του Ομίλου Στέγγου διατείνονται ότι ο Όμιλος δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία αυτή, παρά το γεγονός βέβαια ότι ποτέ δεν διέψευσαν την επίσημη ανακοίνωση του υπ. Οικονομίας.» (συντάκτης: Γιάννης Αγγέλης). Τα συμπεράσματα δικά σας.


3. Στην επιστολή σας χρησιμοποιείται τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών για να υποστηρίξετε ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας τάσσεται υπέρ της επένδυσης. Συνεχίζοντας το συνειρμό σας μπορούμε να υποθέσουμε ότι και το 43,95 (ποσοστό που απέσπασε το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές) της ελληνικής κοινωνίας τάσσεται υπέρ του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος, αγνοώντας προφανώς τόσο τα δημοσκοπικά ευρήματα όσο και τις κινητοποιήσεις. Αν τοποθετηθούμε λοιπόν σ’ αυτό το πλαίσιο των επιχειρημάτων – που συνιστά λογική ανακολουθία κατά τη γνώμη μας – μπορούμε να κάνουμε την εξής απλή αριθμητική πράξη: στο σύνολο του δήμου Αριστοτέλη ο Χρήστος Πάχτας που τασσόταν υπέρ της επένδυσης απέσπασε στον α’ γύρο 41,6%, ο Μιχάλης Βλαχόπουλος – στο ψηφοδέλτιο του οποίου υπήρχαν ονόματα όπως αυτό του Τόλη Παπαγεωργίου με ξεκάθαρη άρνηση στο επενδυτικό σχέδιο – απέσπασε 36,8%. Αν αθροίσουμε αυτό το ποσοστό μαζί με τα 6,3% και 3,2% που πήραν αντίστοιχα οι υποψήφιοι του Συνασπισμού και του ΚΚΕ – επίσης κατά της επέκτασης του έργου – τότε μάλλον οδηγούμαστε στα αντίθετα ακριβώς συμπεράσματα από εσάς. Αντίστοιχες αριθμητικές πράξεις μπορούμε να κάνουμε για πολλές από τις περιοχές που επικαλείστε και πολλές που δεν επικαλείστε όπως της Ιερισσού, που αποτελεί και την έδρα του νέου δήμου. Εκεί τα τρία προαναφερθέντα ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν 2225 ψήφους και αυτό του κ. Πάχτα 166!


4. Όντως ισχύει ότι το Στρατώνι υδροδοτείται από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα με την Ιερισσό. Δε μας εξηγείτε όμως για ποιό λόγο το Στρατώνι αναγκάστηκε να αναζητήσει τόσο μακριά πόσιμο νερό ενώ όλα τα χρόνια περιβάλλονταν από πηγές που ανέβλυζαν;!


5. Η επιστολή σας είναι προσβλητική , ανυπόστατη, εμπεριέχει απειλές που συνιστούν προσπάθεια παρεμπόδισης της ελευθερίας του Τύπου, ως εκ τούτου είναι μυνήσιμη. Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματος.

Μαρία Λούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: