Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κατατέθηκε πρόταση λειτουργικής αναβάθμισης και ηλεκτροδότησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ιερισσού στο ΕΣΠΑ.

πηγη:3feeet

Ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Χαλκιδικής, κατέθεσαν πρόταση χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο: «Αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δ.Κ. Ιερισσού, Δήμου Αριστοτέλη», προϋπολογισμού.....


566.568,21€ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη», Άξονας προτεραιότητας 7-Αειφόρος Ανάπτυξης και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Κωδικός προτεραιότητας 44-Διαχείριση Οικιακών και Βιομηχανικών Αποβλήτων.
Η ανωτέρω πράξη αφορά την προμήθεια δύο ημιρυμουλκούμενων απορριμματοφόρων μεταφόρτωσης απορριμμάτων μετά ρυμουλκού και συστήματος φόρτωσης, καθώς και την ηλεκτροδότηση του ΣΜΑ Ιερισσού.
Η αναβάθμιση του εξοπλισμού κρίθηκε αναγκαία λόγω της έλλειψης λειτουργικότητας του υπάρχοντος ΣΜΑ Ιερσσού και αδυναμίας μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου Αριστοτέλη αρχικά στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου και στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ Αρναίας. Για το νέο σχεδιασμό λειτουργίας του ΣΜΑ λήφθηκαν υπόψη το μέγιστο απορριμματικό φορτίο με βάση τον πληθυσμό αιχμής κατά την θερινή περίοδο, η ανάγκη μείωσης του κόστους μεταφοράς των αστικών στερεών αποβλήτων στο χώρο διάθεσης με όσο το δυνατόν λιγότερα δρομολόγια και η υφιστάμενη διαμόρφωση και έκταση του ΣΜΑ Ιερισσού, ώστε ο προτεινόμενος εξοπλισμός να προσαρμοστεί σε αυτές και να μην χρειάζονται αλλαγές στη μορφολογία και τη διάταξη του υφιστάμενου ΣΜΑ.
Η αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΣΜΑ Ιερισσού θα τον καταστήσει λειτουργικό ώστε να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμο το μέγιστο απορριμματικό φορτίο, κάτι που είναι αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα θα μειωθούν σημαντικά τόσο το συνολικό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων λόγω της οικονομίας κλίμακας που θα διαμορφωθεί λόγω των μεγάλων οχημάτων όσο και η κατανάλωση ενέργειας . Η αναβάθμιση του ΣΜΑ αφορά και τη λειτουργικότητα του χώρου απόθεσης, δηλαδή του ΧΥΤΑ, αφού θα μειωθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ιερισσού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Αριστοτέλη, γιατί ενώ ολοκληρώθηκε πριν 2,5 περίπου χρόνια, δυστυχώς δεν είναι λειτουργικός λόγω εσφαλμένου σχεδιασμού. Το πρόβλημα επιδεινώνεται κατά τη θερινή περίοδο κατά την οποία η παραγωγή των απορριμμάτων αυξάνεται κατακόρυφα και η μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων σε χώρο διάθεσης είναι ασύμφορη και δυσλειτουργική.
Η αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΣΜΑ Ιερισσού γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Η ολοκλήρωση των έργων του ΣΜΑ της Ιερισσού και του ΧΥΤΑ της 4ης Διαχειριστικής Ενότητα Ν. Χαλκιδικής που θα γίνει στην Αρναία, η μελέτη ωρίμανσης του οποίου είναι στο στάδιο έγκρισης, αναμένεται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αριστοτέλη.
Οι κοινωνικές συνέπειες από την ολοκλήρωση του έργου σχετίζονται με τη βιώσιμη-ισόρροπη ανάπτυξη που επιδιώκουμε για την περιοχή, που θα προσθέτουν αξία στις βασικές λειτουργίες της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Αριστοτέλη και θα συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού κάλους της περιοχής και τον πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: