Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ελληνικός Χρυσός: Άδεια τον Ιούνιο θέλει ο Κούτρας

Η European Goldfields αναμένει να λάβει την άδεια για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Βόρεια Χαλκιδική τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Ελληνικός Χρυσός.
Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί αυτήν τη στιγμή μεταλλεία αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής.
Η εταιρεία κατέθεσε πέρυσι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να προχωρήσει στην εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στις Σκουριές
και την Ολυμπιάδα στην ίδια περιοχή.
Η δημόσια διαβούλευση για την μελέτη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να την εγκρίνει, εν μέρει για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και να διασφαλιστεί η προστασία των υδάτων στην περιοχή.
«Εκτιμούμε ότι η έγκριση της άδειας πρέπει να δοθεί μέσα στον επόμενο μήνα», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Κούτρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. «Δεν υπάρχουν πια σε μας ερωτήσεις και διευκρινήσεις».
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε πει τον προηγούμενο μήνα ότι το θέμα βρισκόταν στο τελικό στάδιο και ότι ήταν θέμα ημερών να σταλεί η μελέτη στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για την τελική έγκριση.
Ο κ. Κούτρας , που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της European Goldfields, είπε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις δοθεί η άδεια, με την εκκίνηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της εταιρείας να εκτιμάται μέσα σε τρία χρόνια.
«Άμεσα θα ξεκινήσουνε τα έργα. Μέσα σε ένα χρόνο θα προσληφθούν περίπου 1.500 με 2.000 άτομα και θα έχουμε μία δραστηριότητα εμπορική, δηλαδή θα πουλάμε, πιστεύουμε στα 2,5 χρόνια με τρία», είπε ο κ. Κούτρας.
Πολλοί κάτοικοι στην περιοχή αντιτίθενται στο έργο, καθώς ανησυχούν ότι θα μολύνει το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει τις συνθήκες διαβίωσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να απορρίψει την μελέτη.
Απαντώντας στις ανησυχίες αυτές, ο Κούτρας δήλωσε ότι η εταιρία θα χρησιμοποιήσει μέθοδο επεξεργασίας χρυσού που θα δεσμεύει πολύ μικρή εδαφική έκταση, περιορίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Δεν χρησιμοποιούμε κυάνιο», είπε ο κ. Κούτρας. «Χρησιμοποιούμε άλλη μέθοδο, λίγο πιο ακριβή».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από την εταιρία να αναλάβει επιπλέον δεσμεύσεις για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αλλά ο Κούτρας είπε ότι τα «αντισταθμιστικά» οφέλη είναι ήδη ενσωματωμένα στο έργο και ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για άλλα.
«Οι μέθοδοι αυτές που επιλέξαμε, που είναι οι πιο ακριβές… δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια», είπε ο κ. Κούτρας.
Σύμφωνα με την European Goldfields, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι η εκτενέστερη και λεπτομερέστερη που έχει ποτέ υποβληθεί στην Ελλάδα και έχει ήδη εγκριθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο της Χαλκιδικής μετά από δημόσια διαβούλευση.
Η European Goldfields θα επενδύσει αρχικά 500 εκατ. δολάρια στο έργο αυτό, με την συνολική επένδυση να αναμένεται στο 1,5 με 2 δις. Πέρυσι η εταιρία υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την χρηματοδότηση του έργου.

ΠΗΓΗ:ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: