Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Απάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής

Το Αξιότιμο Μέλος έθεσε έξι ζητήματα σχετικά με τη στρέβλωση του ανταγωνισμού που προέκυψε από εικαζόμενη κρατική ενίσχυση προς την ελληνική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Η Επιτροπή διερεύνησε ορισμένα από τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της υπόθεσης NN 61/2008. Στις
10 Δεκεμβρίου 2008, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει επίσημη διαδικασία εξέτασης σχετικά με την εν λόγω υπόθεση βάσει της διαδικασίας C 48/2008(1).
Σχετικά με τη διαδικασία αυτή, η Επιτροπή μπορεί να παράσχει τις ακόλουθες πληροφορίες.
Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή απλώς εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον η πώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας έγινε σε τιμή αγοράς. Εάν η πώληση δεν έγινε σε τιμή αγοράς, αυτό θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση. Η Επιτροπή θα έχει άποψη και θα καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το ζήτημα αυτό μόνο στην τελική της απόφαση.
Η τρέχουσα έρευνα αφορά μόνο τη συμβατότητα της πώλησης με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Στην απόφασή της να κινήσει τη διαδικασία, η Επιτροπή σε καμία περίπτωση δεν ανέφερε ότι θα μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πηγή της πληροφορίας αυτής στην οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος είναι ένα άρθρο ελληνικής εφημερίδας. Οι απόψεις που εκφράστηκαν στο άρθρο αυτό προφανώς είναι οι απόψεις του συντάκτη του. Ασφαλώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως η επίσημη θέση της Επιτροπής.
Το Αξιότιμο Μέλος θα βρει πρόσθετες λεπτομέρειες για το αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής στο ανακοινωθέν Τύπου που εκδόθηκε στο πλαίσιο της απόφασης για την κίνηση της διαδικασίας(2) και στην ίδια την απόφαση(3).
Στο παρόν στάδιο της διαδικασίας, δεν έχει ακόμη εκδοθεί τελική απόφαση στην υπόθεση C 48/2008. Η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρέπει να αποφύγει να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση.

(1)ΕΕ C 56 της 10.3.2009.
(2)IP/08/1927 της 10 Δεκεμβρίου 2008.
(3)ΕΕ C 56 της 10.3.2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: