Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Παράνομη κρατική ενίσχυση έλαβε η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ

Επιδοτήσεις ύψους 15,3 εκατ. ευρώ καλείται από την Κομισιόν να επιστρέψει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ (που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική), καθώς το ποσό αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.



Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.
Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ. Καθώς η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.
Αναλυτικά, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.
Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.
Έκθεση σχετικά με την «Ελληνικός Χρυσός», η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.
Για τους παραπάνω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει μαζί με τους τόκους.
Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.
Το 5% της εταιρείας ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ, η διοίκηση του οποίου φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της Κομισιόν.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τά κλεμμένα … πίσω τώρα βολεμένοι χαραμοφάηδες

δημότης είπε...

Πλούσιο υπέδαφος …….. άδεια κεφάλια , η περιουσία του δήμου Αριστοτέλη , για όποιον ξένο παρατηρητή βλέπει Μοσχόπουλο και Ζαγοράκη …… να νοιάζονται για μας χωρίς εμάς ……αλά για το καλό μας.

Ανώνυμος είπε...

www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

"Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 1ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία < http://www.capital.gr/News.asp?id=1140557 > η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.
Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.

Ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.
Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

dimitris.delevegos@capital.gr Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
( συνέχεια )

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια της ανάρτησης σχολίου: 27 Φεβρουαρίου 2011 11:49 π.μ.)

www.capital.gr ( μέρος 2ο)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

"Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 2ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

«Σύννομη η μεταβίβαση»
Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields) < http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/home > - δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη.

Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος.

Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

H εν λόγω σύμβαση προέβλεπε επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α 28-1-2004) για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

Αξία μεταλλείων
Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ».

Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.
Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» < http://www.capital.gr/Articles.asp?id=909126&ppg=0 > είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή». “

Πηγή:www.capital.gr dimitris.delevegos@capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161

Ανώνυμος είπε...

http://www.makthes.gr
Οικονομία 24/02/2011

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (1o μέρος)
Της Μαρίας Μαθιοπούλου

http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

"Απανωτά χτυπήματα δέχθηκε χθες η «Ελληνικός Χρυσός», που πέραν των αντιδρώντων κατοίκων της Χαλκιδικής για την επένδυσή της, βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και εκ παραδρομής με το υπουργείο Περιβάλλοντος".

"Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προ οκταετίας εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήρθε το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters με δηλώσεις-φωτιά της Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με αυτές, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει στην «Ελληνικός Χρυσός» την πολυπόθητη άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων, ενώ η ίδια θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Το θέμα πήρε διαστάσεις και συνέπεια της αναταραχής που δημιουργήθηκε ήταν, μεταξύ άλλων, η πτώση της μετοχής της καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, μητρικής της Ελληνικός Χρυσός, κατά 20% στο χρηματιστήριο του Τορόντο.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε το ΥΠΕΚΑ να έρθει σε επικοινωνία με το Reuters για να διαψεύσει το τηλεγράφημα.

Όπως ανέφερε στη "Μ" στέλεχος του υπουργείου, "η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία".
Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που "πολώνει", όπως μετέδωσε σχετικά το Reuters"...

Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (συνέχεια)

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

Ανώνυμος είπε...

http://www.makthes.gr
Οικονομία 24/02/2011

Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (2o μέρος)
Της Μαρίας Μαθιοπούλου

http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Δώστε πίσω τις επιδοτήσεις»

Το σίριαλ των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποδεικνύεται πλέον χωρίς τέλος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προ οκταετίας εξαγορά των Μεταλλείων.
Το ποσό προκύπτει ως η διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Η Κομισιόν, κατόπιν σχετικής έρευνας που ξεκίνησε το 2008, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 αντί 11 εκατ. ευρώ ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους, και ότι, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, δεδομένου δε ότι η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

Μάλιστα, η Κομισιόν κάνει λόγο για έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός η οποία υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ.
Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός»

(συνέχεια)
Της Μαρίας Μαθιοπούλου
http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

Ανώνυμος είπε...

ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ:Επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει η «Ελληνικός Χρυσός»

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr

"Επιδοτήσεις ύψους 15,3 εκατ. ευρώ καλείται από την Κομισιόν να επιστρέψει η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ (που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική), καθώς το ποσό αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της EE περί κρατικών ενισχύσεων.

Το ύψος της επιδότησης υπολογίστηκε σε 14 εκατ. ευρώ. Καθώς η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών, το συνολικό ποσό που το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

Αναλυτικά, κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Έκθεση σχετικά με την «Ελληνικός Χρυσός», η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Για τους παραπάνω λόγους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία έλαβε παράνομη κρατική ενίσχυση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει μαζί με τους τόκους.

Τα μεταλλεία βρίσκονται στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η Ελληνικός Χρυσός ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων. Επί του παρόντος ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.

Το 5% της εταιρείας ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ, η διοίκηση του οποίου φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης της Κομισιόν."

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231080681

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος είπε...

..."o χρυσός, η (τότε) εικαζόμενη κρατική ενίσχυση, η "Ελληνικός Χρυσός" και η Ελλαδίτσα μας"...

Βρυξέλλες, 10.12.2008
E(2008) 7853 τελικ
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

Θέμα: C 48/2008 (πρώην NN 61/2008) – Εικαζόμενη κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
- Ελλάδα

1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
3. ΤΑ ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ
4. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
5. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
6. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Βρυξέλλες, 10.12.2008
E(2008) 7853 τελικό

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_924004_12_1.pdf

(τα συμπεράσματα δικά σας)