Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Χαιρετισμός Κρίτωνα Αρσένη για τις Σκουριες



Αγαπητοί φίλοι,

Δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου για τις Σκουριές.

Γνωρίζετε ότι πιστεύω και έχω διεκδικήσει την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού σε όλη την Ευρώπη. Κάποιοι από εσάς γνωρίζουν ότι η ενασχόλησή μου με το θέμα ακολούθησε την επίσκεψή μου στην Ολυμπιάδα, το Στρατώνι και τις Σκουριές.  Είδα μαύρα νερά ανάμεσα σε φαινομενικά πεντακάθαρο δασικό περιβάλλον, επικίνδυνα μεταλλευτικά υπολείμματα ως υλικό κατασκευής δρόμων και αντιπλημμυρικών έργων και ένα δυνατό δάσος φυλλοβόλων δέντρων να αιμορραγεί ένα ποτάμι νερό από δοκιμαστικές τομές.

Την πρωτοβουλία για το ψήφισμα με το οποίο ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πανευρωπαϊκή απαγόρευση χρήσης κυανίου στις εξορύξεις χρυσού την ξεκινήσαμε μαζί με τον Ούγγρο συνάδελφο Γιάνος Άντερ που μόλις εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας του. Είμαι σίγουρος, ότι από την θέση του αυτή θα συνεχίσει να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της κοινής λογικής που υπαγορεύει την απαγόρευση της χρυσής κυανίου.

Θέλω όμως να σας μιλήσω σήμερα για το δάσος των Σκουριών. Γιατί είναι για εμένα σημαντικό.

Κάποιοι μπορεί να γνωρίζετε ότι η γιαγιά μου ήταν γέννημα θρέμμα της Μεγάλης Παναγιάς. Τη
θυμάμαι ελάχιστα καθώς, αν και με φρόντισε βρέφος, έφυγε από τη ζωή, όταν άρχισα να έχω μνήμη. Σέβομαι τον τόπο της και υπάρχει μια ιδιαίτερη σύνδεση παρόλο που έχω επισκεφτεί το χωριό δύο φορές στη ζωή μου για λίγα μόνο λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι το αλατοπίπερο της άποψης μου για τις Σκουριές, αλλά δεν είναι το κίνητρο.

Η δουλειά μου στο κοινοβούλιο επικεντρώνεται στην ανάδειξη και αναγνώριση της σημασίας της προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων (δασών, λιμνών, ποταμιών, θαλασσών κτλ) στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της ανθρωπότητας πέρα από τον αιώνα μας. Υποστηρίζω και πιστεύω βαθιά ότι βασικός στόχος μας θα πρέπει να είναι η αύξηση των φυσικών διαδικασιών που θα μας επιτρέψουν και να αποτρέψουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή αλλά και να μειώσουμε τις επιπτώσεις της αναπόφευκτης πλέον πρώτης φάσης της.

Για τον κόσμο αυτό σημαίνει πρώτα από όλα περισσότερα δάση, δάσωση, αναδάσωση, δενδροφράκτες στις αγροτικές εκτάσεις. Τα δάση μας δίνουν ό,τι απειλεί να μας πάρει η κλιματική αλλαγή,  πιο γόνιμη γη και περισσότερο νερό, ενώ δεσμεύουν και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Τα δέντρα είναι μια περίπλοκη και τέλεια μηχανή παραγωγής ζωής.

Για την Ελλάδα, που απειλείται με αυξανόμενες πυρκαγιές, μειωμένη βροχόπτωση και τελικά ερημοποίηση το κλειδί είναι τα φυλλοβόλα δέντρα. Τα φυλλοβόλα δέντρα αυξάνουν την υγρασία φέρνοντας λιγότερες πυρκαγιές και περισσότερες βροχές. Όμως για λόγους παραγωγής ξυλείας στην Ελλάδα φυτέψαμε μαζικά τα τελευταία εκατό χρόνια πεύκα, που πιάνουν εύκολα φωτιά. Χρειάζεται πραγματικά να διαδώσουμε ξανά τα τοπικά είδη φυλλοβόλων στην ελληνική ύπαιθρο.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι αδιανόητο να καταστρέφουμε ένα από τα εναπομείναντα φυλλοβόλα δάση της Ελλάδας.

Σέβομαι τον αγώνα σας. Έχετε δίκιο. Δυστυχώς από άκρη σε άκρη του κόσμου τα μηνύματα που λαμβάνω δεν είναι καλά. Απορρύθμιση της εξορυκτικής δραστηριότητας, ακραία κυριαρχία του ιδιωτικού συμφέροντος έναντι του δημοσίου και διωγμοί σε όσους αντιστέκονται.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω τη στήριξή μου, αλλά και μια παράκληση. Αρνηθείτε τη χρήση βίας. Η βία βοηθάει την επικράτηση του ισχυρότερου όχι του δικαιότερου. Και εσείς έχετε δίκιο.

Καλή δύναμη,

Κρίτων Αρσένης

Δεν υπάρχουν σχόλια: