Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πρώτη Γ.Σ. για τον «Βιος Coop» στη Θεσσαλονίκη


Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η άσκηση δραστηριοτήτων με βάση τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας. Ειδικότερα είναι προσανατολισμένος στην προμήθεια τοπικών και εγχώριων, κατά προτίμηση, προϊόντων και υπηρεσιών εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της αντίστοιχης παραγωγής, ταυτόχρονα με την κάλυψη των αναγκών των μελών του σε αγαθά και υπηρεσίες με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης
Ως πρώτος στόχος τέθηκε η δημιουργία και λειτουργία Συνεταιριστικού Super Market που θα γίνει σε περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα επιλεγεί μετά από μελέτη.
Σκοπός του καταστήματος είναι να προσφέρει ελληνικά ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές ως μια έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που προσδίδει η συλλογικότητα στους οικονομικά αδύνατους.
Οι χαμηλότερες τιμές των προϊόντων αυτών βασίζονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν χονδρέμποροι
μεσάζοντες στη συνεργασία με τις πρωτογενείς παραγωγικές μονάδες, καθώς βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος να είναι ανάλογη της τιμής του.
Η συνεχής πτώση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με τη συνεχή άνοδο των τιμών βασικών προϊόντων και με την αμφιβολία για την ποιότητά τους όλο και να μεγαλώνει (ένεκα ασύδοτης κερδοσκοπίας), καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά αναγκαίο, επίκαιρο και πρώτης προτεραιότητας.
Τα ιδρυτικά μέλη που συνυπογράφουν το καταστατικό είναι περισσότερα από 100. Στόχος είναι στους άμεσους επόμενους μήνες οι συνεταιριστικές μερίδες να φθάσουν τις 1000 πράγμα που θα επιτρέψει την άμεση ίδρυση και λειτουργία του  Super Market.
Μέλη μπορούν να γίνουν όλα τα φυσικά πρόσωπα παίρνοντας τουλάχιστον μια συνεταιριστική μερίδα που κοστίζει 150 ευρώ.
Ο μέγιστος αριθμών μερίδων που μπορεί να κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, σε κάθε περίπτωση όμως θα έχει το δικαίωμα μίας ψήφου ανεξάρτητα από τον αριθμό μερίδων που κατέχει με βάση την συνεργατική-συνεταιριστική δημοκρατική αρχή «ένα πρόσωπο-μια ψήφος»..
Δεν μπορούν δε να γίνουν μέλη εταιρείες και κάθε είδους νομικά πρόσωπα.
Η διοίκηση και ο έλεγχος του Συνεταιρισμού είναι υπόθεση των μελών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται και ανακαλούνται από τη Γενική Συνέλευση.
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού και αποφασίζει για όλα τα θέματα που τον αφορούν.
Τα μέλη και οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται πάνω στις συνεταιριστικές αρχές και τις αξίες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Στη συνέλευση έγιναν εισηγήσεις από τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας επιτροπής, Λάζαρο Αγγέλου και Κωνσταντίνο Νικολάου, ενώ παρέστη και ο Λεωνίδας Καρύγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ‘Ελληνική Διατροφή COOP’
Η Ελληνική Διατροφή Α.Ε. έχει μετόχους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς,  συνεταιρισμένους παντοπώλες και την ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει δημιουργήσει και λειτουργεί με επιτυχία μια αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης με 5 Super Market στην Αθήνα με τον διακριτικό τίτλο «Επιλογή».
Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης είναι σε συνεργασία και έχει την τεχνική και οργανωτική στήριξη της Ελληνικής Διατροφής σε ότι αφορά τον σχεδιασμό ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, την πιστοποίηση της ποιότητας και την προμήθεια των προϊόντων, το σύστημα διακίνησης και τροφοδοσίας του καταστήματος.
Αυτό εξασφαλίζει τεχνογνωσία και εμπειρία από ένα δοκιμασμένο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, το οποίο θα προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες.
Στην συνέλευση επίσης έγινε και η παρουσίαση του λογότυπου του Συνεταιρισμού που επιμελήθηκε το μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Άννα Καραγεωργίου, η οποία και ανέπτυξε το σκεπτικό του σχεδιασμού και τους συμβολισμούς που συγκεντρώνει ώστε να αντανακλά τις ιδέες και τους στόχους του Συνεταιρισμού.

http://www.agronews.gr/diatrofi-agrotourismos/politismos-tis-upaithrou/arthro/79032/proti-gs-gia-ton-vios-coop-sti-thessaloniki/

Δεν υπάρχουν σχόλια: