Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τραπεζες Χρονου .. Η Οικονομια των Φτωχων


http://somporo.blogspot.com

Φιλομένη Λιακοπούλου για το artivist.gr
Οι τράπεζες χρόνου έρχονται να μας θυμίσουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Ακόμη κι αν δεν έχουμε χρήματα για να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που διατίθενται να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αντάλλαγμα λίγο απ’ το χρόνο μας.

Οι τράπεζες χρόνου έχουν τις ρίζες τους στις ΗΠΑ των αρχών της δεκαετίας του 1980. Εμπνευστής τους ήταν ο δρ Edgar Cahn, ο οποίος θεωρούσε πως η οικονομία της αγοράς δεν μπορεί να φέρει εις πέρας «το πραγματικό έργο της κοινωνίας, που είναι να κάνει τους πολίτες της να νοιάζονται, να αγαπούν, να είναι καλοί γείτονες, να είναι άνθρωποι». Σε συνδυασμό με την αλλαγή που επήλθε στην έννοια της οικογένειας και της στήριξης (με τη μορφή υπηρεσιών) που αυτή προσφέρει πλέον στον καθένα από μας, οι τράπεζες αυτές γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρες.

Στη Βρετανία οι τράπεζες χρόνου έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση την εποχή των σκληρών μέτρων της

Κακοήθειες…

Να δείτε που αυτή η υπόθεση με τη ΔΕΗ αδυνατίζει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Διότι αν δεν μπορείς να κόψεις το ρεύμα σε μερικούς κακομοίρηδες, πώς έχεις, ρε φίλε, την απαίτηση να διαπραγματευτείς με τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ;

Και να τελειώνουμε επίσης και με τη φιλολογία για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Να πάνε να δουλέψουνε.

Δεν μας φτάνει που έχουμε να στηρίξουμε τις τράπεζες, θα φορτωθούμε τώρα και τον κάθε αναξιοπαθούντα.

Άμα ασχολιόμασταν με τις ευπαθείς ομάδες, η Ινδία θα είχε καταρρεύσει οικονομικά.

Στην πραγματικότητα άλλωστε, υπάρχουν ευπαθείς ομάδες που υποστηρίζονται και με το

Στον ίδιο ντορβά όλα τα Επικουρικά με σφαγή συντάξεων 20% - 30%

Ενιαίο ταμείο επικούρησης και νέο οριζόντιο «κούρεμα» των συντάξεων κατά 20%-30% για ποσά σύνταξης πάνω από 150 ευρώ προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επικουρικά ταμεία.

Νέα περικοπή θα υποστεί και το εφάπαξ
Ακολούθως θα έρθει νέα παρέμβαση στο εφάπαξ με στόχο τη μείωση της συνολικής παροχής και τη σύνδεσή του με το σύνολο των εισφορών σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο. Επίσης σημαντική περικοπή θα υποστούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν υψηλές αποζημιώσεις συνταξιοδότησης (δικηγόροι κ.ά.) κυρίως από το Δημόσιο.

Με την πέμπτη επέμβαση εντός 18 μηνών στο Ασφαλιστικό (είχαν προηγηθεί: Μνημόνιο, ασφαλιστικός νόμος του 2010, Μεσοπρόθεσμο και περικοπές στις επικουρικές) το υπουργείο

2011: Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του Reuters

www.protothema.gr
Αν κάποιος θέλει να κάνει αναδρομή στη χρονιά που πέρασε, όσον αφορά τα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνει παρά μέσω των φωτογραφιών του Reuters. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του τις 100 φωτογραφίες της χρονιάς. Άλλες με σκληρό έως απάνθρωπο υλικό, άλλες ελπιδοφόρες ως προς το μήνυμά τους, όλες όμως καταγράφουν τι μάθαμε, τι είδαμε και τι ζήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε. Μία χρονιά που για όλο τον κόσμο δεν ήταν η καλύτερη, καθώς οι κακές ειδήσεις περίσσεψαν και οι καλές ειδήσεις έγιναν είδος προς αναζήτηση… Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια λίστα και δύο από τις πλέον συγκλονιστικές φωτογραφίες έρχονται από τη χώρα μας για να ταρακουνήσουν ολόκληρο τον κόσμο. Όπως και να έχει οι φωτογράφοι του Reuters είναι πάντοτε εκεί για να μας χαρίσουν με τον φακό τους και συνήθως με κίνδυνο της ζωής τους στιγμές ιστορίας και μνήμης…
 

Ιδού μερικές από τις φωτογραφίες που μας συγκλόνισαν


 

1. Αίγυπτος. Ένας διαδηλωτής στέκεται μπροστά σε ένα φλεγόμενο σημείο στο Κάιρο στις 28 Ιανουαρίου. REUTERS/Goran Tomasevic

 

«Μαύρο» 2012 για την Ελλάδα βλέπει και ο ΟΟΣΑ

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η ύφεση θα φτάσει στο 6,1% φέτος στην Ελλάδα -έναντι προβλέψεων για ύφεση 5,5%-, περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3% το 2012 και αναιμική ανάπτυξη, μόλις 0,5%, το 2013.

Ακόμη, το 2012, η ανεργία θα φτάσει στο 18,5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία έπεσε βαθύτερα στην ύφεση το