Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 γίνονται προσπάθειες από εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού στις περιοχές Λόφου Περάματος και Σαπών. Όλα αυτά τα χρόνια, οι απόπειρες τους σταματούσαν πάντοτε στην αντίδραση που συναντούσαν από την τοπική κοινωνία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι εταιρείες βρήκαν μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουν το θέμα, εκμεταλλευόμενες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και την ανεργία που μαστίζει την περιοχή.
Στην απόπειρα εξάπλωσης των πολυεθνικών και συγκεκριμένα αυτών που ασχολούνται με την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο, λόγω των προβλημάτων που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην υγεία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.
Η διαδικασία εξόρυξης χρυσού
Η εξόρυξη χρυσού με κυάνωση είναι μια παραγωγική μέθοδος υδροβόρου μεταλλουργίας, κατά την οποία ο χρυσός ανακτάται με τη χρήση του γνωστού δηλητηρίου κυανίου. Η μέθοδος επεξεργασίας του χρυσοφόρου μεταλλεύματος ακολουθεί τα στάδια: εξόρυξη, μεταφορά του μεταλλεύματος στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, κονιορτοποίηση του μεταλλεύματος σε μορφή λεπτής πούδρας, η οποία με τις εκρήξεις και τη διαδικασία μεταφοράς διαχέεται στην ατμόσφαιρα και μετακινείται μέσω του αέρα ακόμη και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το ορυχείο, κοσκίνισμα, μετατροπή σε λάσπη, ανάμειξη της λάσπης με κυάνιο σε ειδικές δεξαμενές, όπου ο χρυσός διαλύεται και απορροφάται από τον άνθρακα που υπάρχει στο λασπωμένο νερό, ηλεκτροεξόρυξη του χρυσού από τον άνθρακα και μετατροπή του σε χρυσόσκονη, λιώσιμο