Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης: Νέο ομόφωνο ΟΧΙ στο χρυσό

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
http://www.telegramm.gr/
Την απόφαση να επικαιροποιήσουν την καθολική άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα πήραν απόψε ομόφωνα τα μέλη του, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη.
Όπως σημείωσε ο κ. Λαμπάκης, οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν ανησυχία και αγανάκτηση σε μία κοινωνία που έχει ήδη αποφασίσει αρνητικά πάνω στο θέμα, με μία σειρά επιστημονικών θέσεων και παγιωμένων επιχειρημάτων. Τόνισε ακόμη ότι έχει προχωρήσει στη σύσταση ομάδας νομικών της πόλης, οι οποίοι έχουν διερευνήσει όλους τους τρόπους αντίδρασης μέσω δικαιοσύνης σε περίπτωση που δοθεί άδεια στα Χρυσωρυχεία Θράκης, όπως έντονα φημολογείται το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα, ο κ. Λαμπάκης

Η δήλωση του κ. Αντώνη Τρακατέλη Τομεάρχης Δημοκρατικής Συμμαχίας (Βιντεο)

ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Πηγη:Λαϊκή Συνέλευση Κομοτηνής

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 γίνονται προσπάθειες από εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού στις περιοχές Λόφου Περάματος και Σαπών.  Όλα αυτά τα χρόνια, οι απόπειρες τους σταματούσαν πάντοτε στην αντίδραση που συναντούσαν από την τοπική κοινωνία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι εταιρείες βρήκαν μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουν το θέμα, εκμεταλλευόμενες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και την ανεργία που μαστίζει την περιοχή.
Στην απόπειρα εξάπλωσης των πολυεθνικών και συγκεκριμένα αυτών που ασχολούνται με την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο, λόγω των προβλημάτων που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην υγεία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.
Η διαδικασία εξόρυξης χρυσού  
Η εξόρυξη χρυσού με κυάνωση είναι μια παραγωγική μέθοδος υδροβόρου μεταλλουργίας, κατά την οποία ο χρυσός ανακτάται με τη χρήση του γνωστού δηλητηρίου κυανίου. Η μέθοδος επεξεργασίας του χρυσοφόρου μεταλλεύματος ακολουθεί τα στάδια: εξόρυξη, μεταφορά του μεταλλεύματος στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, κονιορτοποίηση του μεταλλεύματος σε μορφή λεπτής πούδρας, η οποία με τις εκρήξεις και τη διαδικασία μεταφοράς διαχέεται στην ατμόσφαιρα και μετακινείται μέσω του αέρα ακόμη και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το ορυχείο, κοσκίνισμα, μετατροπή σε λάσπη, ανάμειξη της λάσπης με κυάνιο σε ειδικές δεξαμενές, όπου ο χρυσός διαλύεται και απορροφάται από τον άνθρακα που υπάρχει στο λασπωμένο νερό, ηλεκτροεξόρυξη του χρυσού από τον άνθρακα και μετατροπή του σε χρυσόσκονη, λιώσιμο