Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ούτε για όλου του κόσμου το χρυσάφι..


του Στέλιου Ψωμά, Περιβαλλοντολόγου

Για πάνω από 2.500 χρόνια, ο άνθρωπος αισθάνεται ευτυχής βρίσκοντας χρυσοφόρα κοιτάσματα. Μόνο πρόσφατα όμως έχουμε αντιδράσεις στην εκμετάλλευση του πολύτιμου και «ευγενούς» αυτού μετάλλου. Αντιδράσεις που, όπως στην περίπτωση της TVX στη Χαλκιδική, έχουν λάβει τη μορφή ενός πολύχρονου αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Θα αναρωτηθεί, λοιπόν, κανείς γιατί εμφανίζονται αντιδράσεις με «καθυστέρηση» χιλιετιών.

Η απάντηση είναι απλή. Οι τεχνικές εξόρυξης έχουν αλλάξει ανά τους αιώνες και συνεπώς και οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων είναι πλέον διαφορετικές.

Ήταν μόλις τη δεκαετία του 1960 όταν άρχισε να εφαρμόζεται σε μεγάλη και μαζική κλίμακα η

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ




Η προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από τη Γεωπονική Σχολή ξεκίνησε τo 2003.

Βασικός άξονας αυτής της προσπάθειας ήταν η έναρξη διδασκαλίας του μαθήματος «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά». Παράλληλα με τη διδασκαλία του μαθήματος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών μέσω σεμιναρίων και ημερίδων.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να παρέχει πληροφορίες στους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής, σε παραγωγούς άλλα και σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Η ιστοσελίδα βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της αλλά ελπίζουμε σύντομα να εμπλουτιστεί και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

 Έναρξη ταχύρυθμων σεμιναρίων