Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΙΔΡΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΕΒΕΝΙΚΙΩΝ Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.


ΙΔΡΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΕΒΕΝΙΚΙΩΝ
Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.

Ανοιχτή πρόσκληση δωρεάς ή δανεισμού αντικειμένων για την ίδρυση του Mουσείου.


To τοπικό συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής, αποφάσισε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2014, την ίδρυση Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου . Η Επιτροπή Ίδρυσης και λειτουργίας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεβενικίων, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους Δημότες και τις Δημότισσες, για την προσπάθεια αναζήτησης, εξεύρεσης και συλλογής πάσης φύσεως υλικού σε είδη και
αντικείμενα, τα οποία έχουν σχέση με τις κατηγορίες που αναφέρονται στη συνέχεια. Στόχος και φιλοδοξία μέσω της ίδρυσης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, είναι η διάσωση αντικειμένων ιστορικής αξίας, ο επαναπατρισμός αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται σε άλλα μουσεία, η προβολή της ιστορίας των Ρεβενικίων - Μεγάλης Παναγίας και της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός είναι η αναπαράσταση του τρόπου ζωής μιας άλλης εποχής μέσα από αντικείμενα που έμειναν καλά φυλαγμένα από γενιά σε γενιά, έτσι ώστε να γίνει κοινή γνώση στους νέους κατοίκους και στους επισκέπτες.
Για τον εμπλουτισμό του μουσείου και την πιο ολοκληρωμένη θεματική παρουσίαση απευθύνουμε,
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
προς όλους εκείνους που διαθέτουν και επιθυμούν να δωρίσουν ή δανείσουν, επώνυμα ή ανώνυμα , αυθεντικά Παλαιά αντικείμενα που θα αποτελέσουν τα εκθέματα του Μουσείου, όπως:
Αντικείμενα Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας, κλπ.
Εργαλεία υφαντικής και ξυλοτεχνίας.
Οικιακά σκεύη, έπιπλα.
Παραδοσιακές ενδυμασίες με τον οπλισμό τους, διαφόρων ιστορικών περιόδων.
Κοσμήματα ( χρυσά, αργυρά, μπρούτζινα, ξύλινα.)
Αντικείμενα από τον κοινωνικό, πνευματικό, οικογενειακό και θρησκευτικό βίο.
Παλαιά παιχνίδια, χαρτονομίσματα, κέρματα, σφραγίδες, εφημερίδες, χειρόγραφα, βιβλία.
Παλαιά κειμήλια, φωτογραφίες, συλλογές γραμματοσήμων.
Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, γκραβούρες, πορτραίτα κλπ.
Παλαιά υφαντά, εργόχειρα, κλπ.
Φωτογραφίες.
Παλαιά μουσικά όργανα.
Ιδιωτικές συλλογές.
Όποιος ή όποια Δημότης και Δημότισσα, διαθέτει κάποιο ή κάποια από τα προαναφερόμενα αντικείμενα και έχει την ευγενή καλοσύνη να βοηθήσει στην ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεβενικίων της Μεγάλης Παναγίας, μπορεί να το μεταφέρει στο χώρο συγκέντρωσης των εκθεμάτων , που είναι το Δημοτικό Θέατρο Μεγάλης Παναγίας.
Η συλλογή αντικειμένων θα γίνει από Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014 έως και την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 , ώρες 17:00 - 21:00, από την επιτροπή ίδρυσης του Μουσείου, παρουσία συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλης Παναγίας.
Τα αντικείμενα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση. Την μεταφορά οποιουδήποτε αντικειμένου προς το χώρο φύλαξης, την αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης. Τα εύθραυστα αντικείμενα πρέπει να είναι οπωσδήποτε συσκευασμένα προς αποφυγήν ατυχημάτων. Όλα τα αντικείμενα θα τοποθετηθούν και φυλαχθούν σε κατάλληλους χώρους του Δήμου με απόλυτη ασφάλεια, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησής τους στους μόνιμους χώρους του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεβενικίων, Μεγάλης Παναγίας.
Η Επιτροπή θα τηρήσει βιβλίο δωρεών- δανεισμών με αύξοντα αριθμό και τη μέθοδο barcode, για την παραλαβή και ταξινόμηση όλων των αντικειμένων.
Πρέπει να γνωρίζουν επίσης οι ιδιοκτήτες ότι, εάν και εφ όσον το επιθυμούν, επάνω ή δίπλα στο κάθε είδος ή αντικείμενο που θα εκτίθεται, θα επικολλάται ειδική κάρτα, όπου θ’ αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του Ιδιοκτήτη και όποιο άλλο στοιχείο κριθεί άξιο της ιστορικής αξίας του αντικειμένου, από την επιτροπή.
Τέλος η Επιτροπή κάνει έκκληση προς όλους τους Δημότες και Δημότισσες, να δείξουν ευαισθησία και ενδιαφέρον και να σπεύσουν ν’ ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκλησή μας.

Η Επιτροπή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου
Ρεβενικίων, Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.


1.Κυργιαννός Γεώργιος Πρόεδρος Δημ.Κοιν.Μεγ.Παναγίας
2. Σαμαρά Αννα Κοιν.Σύμβουλος Δημ.Κοιν.Μεγ.Παναγίας
3.Μαρία Τάσιου εκπρόσωπος Συλλόγου Γυναικών.
4.Άγγελος Χαριστάς εκπρόσωπος Πολιτιστικού Συλλόγου.
5.Δημήτρης Καραθανάσης μέλος, Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: