Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην Κίνα, της οποίας οι πολίτες δείχνουν όλο και πιο έτοιμοι τον τελευταίο καιρό να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Οι αξιωματούχοι της πόλης Σιφάνγκ, στην επαρχία Σιτσουάν, ανακοίνωσαν χθες ότι ματαιώνουν τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας χαλκού ύστερα από τριήμερες διαδηλώσεις χιλιάδων κατοίκων της περιοχής που ανησυχούν για την περιβαλλοντική μόλυνση και τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άτομα να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της πόλης, αφότου η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα έξω από το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κάηκαν και πολλά αυτοκίνητα, κυρίως
της Αστυνομίας.
Οι αξιωματούχοι της πόλης αρχικά ανακοίνωσαν ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα αναβληθεί, όταν είδαν όμως ότι οι διαδηλώσεις με συμμετοχή πολλών χιλιάδων κατοίκων δεν σταμάτησαν, υποχώρησαν και ανακοίνωσαν τη ματαίωση του όλου σχεδίου. Η τοπική Αστυνομία με ανακοινώσεις της κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν αμέσως οι «παράνομες συναθροίσεις και εκδηλώσεις» και απείλησε με σκληρή τιμωρία τους φυσικούς και διαδικτυακούς οργανωτές τους. «Προς το παρόν, το μαζικό γεγονός τέθηκε υπό έλεγχο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης, «και η πλειονότητα των συγκεντρωμένων κατοίκων διαλύθηκε».
Οι κινέζοι οικολόγοι έχουν με επιτυχία εμποδίσει διάφορα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων τα τελευταία χρόνια, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται πιο πρόθυμοι πλέον να κατέβουν στους δρόμους – κάτι αδιανόητο έως πρόσφατα. Η τεράστια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει επιτευχθεί με δυσανάλογα μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. Ολο και περισσότεροι Κινέζοι ανησυχούν πολύ για την υποβάθμιση των όρων ζωής, κυρίως για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων. Το δίκτυο Weibo (ένα κινεζικό υβρίδιο facebook και twitter) έχει παίξει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της λογοκρισίας και στη διοργάνωση σχετικών κινητοποιήσεων.
TA NEA: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/07/06/china-copper/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου