Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για ένα iPhone στην Κίνα

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με το πώς κατορθώνει η Apple να κρατάει σε ανταγωνιστικά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων της και ιδίως των iPhone ή iPad, αφού η παραγωγή της...
εταιρείας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παιδική εργασία στην Κίνα, με πολύ χαμηλές αμοιβές και εντατικά ωράρια εργασίας…

Και βέβαια, προτιμώνται τα μικρά παιδιά έναντι ενηλίκων εργαζομένων, καθώς η συμπίεση των απολαβών είναι ευκολότερη σε βάρος τους, ενώ και οι συνθήκες εργασίας για αυτά μόνον θετικές δεν μπορούν αν χαρακτηρισθούν.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες ήταν η αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή “This is American Life”, η οποία παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ αναφορικά με τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της Apple.

Η κινεζική πόλη όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα προϊόντα της εταιρείας είναι η Shenzhen, με
πληθυσμό 13 εκατομμύρια κατοίκους. Εδώ έχει την έδρα της η Foxconn, ένας κολοσσός που κατασκευάζει iPhones και iPads – μεταξύ άλλων ηλεκτρονικών ειδών για λογαριασμό άλλων πολυεθνικών – και η οποία απασχολεί 430.00 εργάτες(!).

Χαρακτηριστικά, στο ντοκιμαντέρ της εκπομπής μίλησε ένα κοριτσάκι ηλικίας 13 ετών(!), που η δουλειά της είναι να γυαλίζει την οθόνη από χιλιάδες νέα iPhones κάθε ημέρα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η εργοδότρια εταιρεία Foxconn δεν ελέγχει την ηλικία των εργαζομένων, ενώ όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη της Επιθεώρησης Εργασίας, η εταιρεία – μυστηριωδώς… – γνωρίζει το πότε και φροντίζει να αντικαθιστά τους ανηλίκους εργαζομένους με ενηλίκους.

Άλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι η Κίνα – του… κομμουνιστικού Καπιταλισμού – είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες διεθνώς, όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, βάσει της ετήσιας έκθεσης της «Διεθνούς Διαφάνειας».

Πέραν αυτού, οι ρεπόρτερ της εκπομπής πραγματοποίησαν οι ίδιοι επισκέψεις στα κεντρικές εγκαταστάσεις της Foxconn, προσποιούμενοι τους πελάτες, όπου διεπίστωσαν τα εξής:

Η εργάσιμη ώρα στο εργοστάσιο είναι 60(!) ολόκληρα λεπτά, χωρίς κανένα διάλειμμα. Ακόμη, σε όλο το χώρο, όπου εργάζονται περί τα 20 με 30 χιλιάδες άτομα, επικρατεί… νεκρική σιγή, αφού απαγορεύεται σε όλους το … ομιλείν. Μάλιστα, η κάθε «βάρδια» μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 14-16 συναπτές ώρες, ανάλογα με την ένταση της παραγωγής κάθε εποχή.

Να σημειωθεί ότι για λόγους οικονομίας, η αλυσίδα παραγωγής των πανάκριβων τηλεφώνων δεν γίνεται μηχανικά αλλά με τα χέρια των εργαζομένων, για λόγους μείωσης του κόστους, μιας και το επιτρέπουν τα πολύ χαμηλά μεροκάματα.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της εκπομπής, ένας εργαζόμενος στην εταιρεία … πέθανε κατά την ώρα εργασίας, μετά από 34(!) συνεχείς ώρες δουλειάς.

Ακόμη, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι επί της ουσίας «έγκλειστοι» στο εργοστάσιο, αφού κοιμ0ύνται σε ειδικά διαμο4ρφωμένους κοιτώνες, με στόχο να μην περισπάται η εργασίας τους και να μην χάνονται… εργατοώρες.

Και όλα αυτά, χωρίς βεβαίως να επιτρέπεται ο συνδικαλισμός και χωρίς να αναγνωρίζονται υπερωρίες για κανέναν εργαζόμενο, παρά τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

Πέραν αυτών, μία συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την παραγωγή των iPhones έγινε μέσα από την εκπομπή: για τον καθαρισμό των συσκευών, όταν έχουν ολοκληρωθεί, χρησιμοποιείται ένα ειδικό χημικό υγρό, το οποίο έχει το θετικό ότι εξατμίζεται γρήγορα – πάντα προς όφελος της ταχύτητας παραγωγής – ωστόσο θεωρείται ως ιδιαίτερα «νευρο-τοξικό», με αποτέλεσμα μα καταστρέφονται τόσο τα χέρια των εργατών όσο και το νευρικό τους σύστημα, λόγω της συνεχούς έκθεσής του σε αυτό…

Τώρα, όλοι θα πρέπει να καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα του κάθε «οικονομικού ή βιομηχανικού θαύματος», σε μία χώρα όπου η λέξη «εργασιακά δικαιώματα» αποτελούν επιστημονική φαντασία.

Ελπίζουμε η… μόδα να μην έρθει και στην Ευρώπη – αν και δεν φαίνεται και ιδιαίτερα μακριά…


tromaktiko.gr


Πηγή: http://www.kamikazi.gr/2012/01/iphone_21.html#ixzz1kkKykY2P

Δεν υπάρχουν σχόλια: