Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Πηγη:Λαϊκή Συνέλευση Κομοτηνής

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 γίνονται προσπάθειες από εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού στις περιοχές Λόφου Περάματος και Σαπών.  Όλα αυτά τα χρόνια, οι απόπειρες τους σταματούσαν πάντοτε στην αντίδραση που συναντούσαν από την τοπική κοινωνία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι εταιρείες βρήκαν μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουν το θέμα, εκμεταλλευόμενες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και την ανεργία που μαστίζει την περιοχή.
Στην απόπειρα εξάπλωσης των πολυεθνικών και συγκεκριμένα αυτών που ασχολούνται με την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο, λόγω των προβλημάτων που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην υγεία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.
Η διαδικασία εξόρυξης χρυσού  
Η εξόρυξη χρυσού με κυάνωση είναι μια παραγωγική μέθοδος υδροβόρου μεταλλουργίας, κατά την οποία ο χρυσός ανακτάται με τη χρήση του γνωστού δηλητηρίου κυανίου. Η μέθοδος επεξεργασίας του χρυσοφόρου μεταλλεύματος ακολουθεί τα στάδια: εξόρυξη, μεταφορά του μεταλλεύματος στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, κονιορτοποίηση του μεταλλεύματος σε μορφή λεπτής πούδρας, η οποία με τις εκρήξεις και τη διαδικασία μεταφοράς διαχέεται στην ατμόσφαιρα και μετακινείται μέσω του αέρα ακόμη και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το ορυχείο, κοσκίνισμα, μετατροπή σε λάσπη, ανάμειξη της λάσπης με κυάνιο σε ειδικές δεξαμενές, όπου ο χρυσός διαλύεται και απορροφάται από τον άνθρακα που υπάρχει στο λασπωμένο νερό, ηλεκτροεξόρυξη του χρυσού από τον άνθρακα και μετατροπή του σε χρυσόσκονη, λιώσιμο της χρυσόσκονης και μορφοποίηση σε καλούπια και χημική αποτοξικοποίηση της λυματολάσπης, η οποία περιέχει κυάνιο και βαρέα μέταλλα.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
·         Ασθένειες του αναπνευστικού (πνευμονοκονίαση, άσθμα)
·         Τερατογεννέσεις
·         Καρκίνος
·         Θάνατος

Καταστροφή του περιβάλλοντος
·        Μόνιμη αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους με τη διάνοιξη γιγάντιων ορυγμάτων στο χώρο εκσκαφών
·        Δημιουργία λιμνών απόθεσης λυμάτων (κυάνιο, βαρέα μέταλλα) που προκαλούν μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα να καταστεί το νερό της περιοχής ακατάλληλο για ύδρευση και άρδευση
·         Καταστροφικές συνέπειες σε χλωρίδα και πανίδα
·         Μόλυνση της θάλασσας, μέσω των υπογείων υδάτων και ποταμών
·         Απαξίωση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής

Ο μύθος των νέων θέσεων εργασίας

Οι καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον έχουν σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό παραδοσιακών επαγγελμάτων με τα οποία απασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής και έχουν να κάνουν με την πρωτογενή παραγωγή, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία καθώς και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την τοπική οικονομία.
Από την πλευρά της, η εταιρεία εξόρυξης χρυσού διαφημίζει, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, τη δημιουργία 200 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, για τα 8 χρόνια λειτουργίας και εκμετάλλευσης του έργου και 800 έμμεσων θέσεων εργασίας, που έχουν σχέση με τα υπόλοιπα στάδια, όπως η κατασκευή του έργου η οποία θα κρατήσει ενάμιση χρόνο (οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα είναι απαραίτητα από την τοπική κοινωνία) και με άλλες υποτιθέμενες παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, λόγω του έργου.
Στην πραγματικότητα, οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν τελικά από την τοπική κοινωνία είναι πολύ λιγότερες, καθώς για τις περισσότερες από τις 200 θέσεις που προβλέπονται απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ το προσωπικό στο σύνολο του θα επιστρέψει στην ανεργία έπειτα από 10 χρόνια, με την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης του έργου από την εταιρία.
            Όσο για τις συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία, αυτές ευθύνονται ουσιαστικά για την δραματική μείωση του μέσου όρου ζωής των μεταλλωρύχων χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία και μαρτυρίες από γειτονικές περιοχές όπου έχουν λειτουργήσει μεταλλεία χρυσού (Ανατολική Χαλκιδική).
            Απέναντι σε αυτήν την κοντόφθαλμη λογική της εξάντλησης και καταστροφής των φυσικών πόρων της περιοχής, με αντάλλαγμα ένα βραχυπρόθεσμο εργασιακό ορίζοντα 10ετίας για ελάχιστους εργαζόμενους και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς για την υγεία τους συνθήκες, η οικονομική βιωσιμότητα του τόπου και το εργασιακό μέλλον των κατοίκων μπορούν να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα με τη διαρκή αξιοποίηση του φυσικού του πλούτου, μέσω του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της πρωτογενούς παραγωγής και της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων διεθνώς, σε συνδυασμό με τη λειτουργία και τη δημιουργία νέων τουριστικών, αγροτουριστικών και οικοτουριστικών μονάδων μικρής κλίμακας.
 Οι χρυσωρύχοι με τα «δώρα»
Παράλληλα με την καλλιέργεια του αναπτυξιακού μύθου για την περιοχή, η συγκεκριμένη εταιρία έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μια επικοινωνιακή επίθεση προπαγάνδισης της τοπικής κοινής γνώμης υπέρ της έναρξης του έργου, μέσω καμπάνιας στα τοπικά ΜΜΕ και δωρεών σε τοπικά σωματεία και οργανώσεις. Ταυτόχρονα, όσο η συγκεκριμένη τακτική βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατηρούμε μεταστροφή της στάσης επιφανών προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας, που στο παρελθόν υπήρξαν κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή των χρυσωρυχείων. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την αξιοπιστία και την εντιμότητα της εταιρίας, των προθέσεων και των υποσχέσεων που σήμερα μοιράζει αφειδώς.
 Η οικονομική εκμετάλλευση
Σημερινή αξία μεταλλεύματος που θα εξορυχτεί
1 δις ευρώ
Κέρδη ελληνικού κράτους από φορολογία
155 εκ. ευρώ
Επένδυση εταιρίας για την κατασκευή
150 εκ. ευρώ
Λειτουργικό κόστος
187 εκ. ευρώ
Περιβαλλοντική αποκατάσταση
8 εκ. ευρώ
Κέρδη εταιρίας
500 εκ. ευρώ
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτηματικά έρχονται μέσα από τα οικονομικά δεδομένα του έργου, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ίδιας της εταιρίας θα οδηγήσει σε εξόρυξη χρυσού, η αξία του οποίου με σημερινές τιμές εκτιμάται κοντά στο 1 δις ευρώ. Το ελληνικό κράτος, μέσω φορολογίας, θα καρπωθεί από την όλη διαδικασία 155 εκ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας, ενώ κοντά στα 150 εκ. ευρώ εκτιμάται και η επένδυση της εταιρίας για την κατασκευή του έργου. Για τη 10ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων απαιτούνται συνολικά 187 εκ. ευρώ, ενώ για τα έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προβλέπονται μόλις 8 εκ. ευρώ.  Με βάση πάντα τα οικονομικά στοιχεία που η ίδια η εταιρία διαρρέει, από την αξία (με τρέχουσες τιμές) του χρυσού που θα εξορυχτεί τελικά απομένουν περίπου 500 εκ. ευρώ, που θα είναι τα κέρδη της ίδιας της πολυεθνικής από την εκμετάλλευση του τόπου μας. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τους γεωμετρικούς ρυθμούς αύξησης της τιμής του χρυσού τα τελευταία χρόνια, με την ολοκλήρωση του έργου σε 10 χρόνια το ποσό αυτό πιθανότατα θα είναι πολλαπλάσιοΤα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ποιος και πόσο θα ωφεληθεί τελικά οικονομικά από τη λειτουργία των χρυσωρυχείων και γιατί η εταιρία, συνεπικουρούμενη από το δέσμιο της τρόικας ελληνικό κράτος επιδιώκουν την άμεση επίσπευση των εργασιών.

Συμπερασματικά, η μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρίας προκαλεί μόνιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την υγεία μας, απαξιώνει την περιοχή και τους επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή, έχοντας ως αυτοσκοπό το υπέρογκο κέρδος και παράλληλα την αμέριστη στήριξη ενός αδιέξοδου πολιτικοοικονομικού συστήματος, που ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων πολυεθνικών εταιριών και καταστρέφει το βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινωνιών.
Εμείς από την πλευρά μας, τους διαμηνύουμε για άλλη μια φορά ότι στο ζήτημα της κατασκευής χρυσωρυχείων στην περιοχή η βούληση της τοπικής κοινωνίας παραμένει αταλάντευτη και αντίθετη με τα σχέδια τους. Γι’ αυτό θέλουμε να προειδοποιήσουμε τόσο την εταιρεία να μην επιδιώξει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής όσο και το Ελληνικό κράτος να μην επιδιώξει να μας επιβάλλει το έργο με δυνάμεις καταστολής, διότι η αντίδραση μας σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πολύ δυναμική.
Οι αγώνες για γη και ελευθερία δεν είναι απλά δίκαιοι, είναι αγώνες που αφορούν την ίδια μας την ύπαρξη. Μπροστά στον κίνδυνο του θανάτου, που σπέρνουν οι πολυεθνικές, είμαστε αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουμε και τις ζωές μας σήμερα για να μπορούμε να κληροδοτήσουμε αύριο έναν πιο ανθρώπινο κόσμο στα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές του τόπου και του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: