Είναι γνωστή η άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη για τους Έλληνες: Μας θεωρούν εν πολλοίς τεμπέληδες, που δεν δουλεύουν και αντ’ αυτού περνούν τις μέρες τους αραχτοί, πίνοντας φραπέ, κάτω από τον ήλιο. Η άποψη, αυτή, μάλιστα, έχει εκφραστεί πολλάκις, ακόμη και από επίσημα χείλη, όπως για παράδειγμα τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατά το παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο από ό,τι στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη και πως απολαμβάνουν περισσότερες μέρες άδειας το χρόνο.
Βεβαίως, στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και πως οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό,τι στην Ευρώπη, όμως, ουδείς από τους
Ευρωπαίους εταίρους έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτές.
Τώρα, όμως, το στερεότυπο που θέλει τους Έλληνες να τεμπελιάζουν και να μη δουλεύουν, έρχεται να καταρριφθεί με τον πλέον πειστικό τρόπο και συγκεκριμένα από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας για τις ώρες εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ ανά εβδομάδα (42,2 ώρες), έναντι 35,6 ωρών που εργάζονται οι Γερμανοί, 38 ωρών που εργάζονται οι Γάλλοι και 36,3 ωρών που εργάζονται οι Βρετανοί. Τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα, εργάζονται οι Ιρλανδοί (35 ώρες).
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε Ελλάδα και Αυστρία εργάζονται περισσότερες ώρες (43,7) από ό,τι οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη ΕΕ.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα The Guardian, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση. Μάλιστα, ο Guardian δεν διστάζει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία Ελλάδας και Γερμανίας.
Σημειώνεται, όμως, ότι η εικόνα αυτή αντιστρέφεται από το δείκτη παραγωγικότητας, στον οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορούν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2011.
ΠΗΓΗ: eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου