Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

"Ναι" στο δημοψήφισμα με τέσσερις διαφωνίες

Ομόφωνα, κατά την «ανάγνωση» του αποτελέσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, με… τέσσερις διαφωνούντες υπουργούς, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 3 τα ξημερώματα το υπουργικό συμβούλιο.

Κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός είπε ότι το υπουργικό ομόφωνα στηρίζει την επιλογή του για δημοψήφισμα.  Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα στο δημοψήφισμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».

Στην πρόταση του πρωθυπουργού οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν καταγράψει τη διαφωνία τους πριν τη συνεδρίαση. 

Ο πρώτος ζήτησε να συνεδριάσει σήμερα κιόλας η ΚΟ ώστε να εκφραστούν ελεύθερα οι βουλευτές, οι δύο τελευταίοι εξέφρασαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο, το χρόνο και τη σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ο πιο οξύς. «Είναι σα να αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να κυβερνάμε, αν είναι να χάσουμε το δημοψήφισμα καλύτερα να μας ρίξει η ΚΟ» είπε ο υπουργός Υποδομών. 

«Αν κάποιος υπουργός έχει τέτοιες φοβίες να παραιτηθεί» απάντησε ο Σωκράτης Ξυνίδης. «Σε ακούω» του είπε αυστηρά ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η συνεδρίαση έγινε στη σκιά των διαφοροποιήσεων των βουλευτών. «Δεν ξέρουμε αν θα πέσουμε την Παρασκευή» επισήμαναν στο protothema.gr οι ξενυχτισμένοι υπουργοί.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, τα πάντα θα κριθούν από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με την Ανγκέλα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες.

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τις εκλογές καταστροφικές και φυγομαχία και υπενθύμισε πως αυτός ήταν που πρώτος έθεσε θέμα συγκυβέρνησης, αλλά η πρωτοβουλία του τον περασμένο Ιούνιο έπεσε στο κοινό. Πέραν των συμφερόντων ο Γιώργος Παπανδρέου τα έβαλε και με την αντιπολίτευση, λέγοντας πως η παρότρυνσή της ΝΔ, της ΔΗ.ΣΥ και άλλων κομμάτων στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ακουμπά στα όρια της θεσμικής εκτροπής. 
 
Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό: «Δεν αστειευόμαστε»! 

Μέτρα για τράπεζες, χρεοκοπημένα ΜΜΕ, φοροφυγάδες και όσους έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για επιχείρηση θεσμικής εκτροπής. 

• Είναι απαράδεκτη η όποια φιλολογία και οι λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. 

• Οι συμμαχικές κυβερνήσεις προτάθηκαν αλλά δεν προχώρησαν. 

• Οι εκλογές, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήταν αποφυγή των ευθυνών μας. 

• Τι άλλαξε και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα; 

• Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή.

• Μήπως φοβούνται οι εταίροι μας το δημοψήφισμα; Ήταν ενήμεροι, θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας. 

• Η αναταραχή στις αγορές θα υπάρξει, θα είναι όμως πρόσκαιρη. Η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας. 

• Το δίλημμα δεν είναι, «αυτή ή άλλη Κυβέρνηση», το δίλημμα είναι «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ». 

• Τώρα δείχνουμε ότι δεν αστειευόμαστε, όταν λέμε για την ευθύνη των τραπεζών και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους. Για πρώτη φορά, προχωράμε σε μια διαδικασία, που θα εξυγιάνει, θα φέρει διαφάνεια και ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα επενδύσει στην πραγματική οικονομία.

• Για πρώτη φορά, κάνουμε σοβαρές κινήσεις, συλλήψεις στο χώρο της λαθρεμπορίας των καυσίμων. 

• Για πρώτη φορά, μιλάμε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από πού βρίσκουν τα χρήματα.

• Για πρώτη φορά, προχωράμε σε εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου. 

• Για πρώτη φορά, δημοσιοποιούμε λίστες με φοροφυγάδες και εξαπολύουμε ένα άγριο κυνηγητό για όσους φοροδιαφεύγουν.

• Για πρώτη φορά, βρίσκουμε τις καταθέσεις στο εξωτερικό, διαφόρων οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.

• Δεν θα ανακόψουν την πορεία μας. Μόνο η πολιτική ανωμαλία μπορεί να μας βγάλει απ' αυτή την πορεία. Γι’ αυτό, είμαστε ενωμένοι, στρατευμένοι, και προχωράμε. 

• Θέλω επίσης να πω ότι υπάρχουν και αυτοί που κινούνται ήδη στα όρια μιας θεσμικής εκτροπής. Διαβάσατε τις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, της κυρίας Μπακογιάννη, του ΛΑΟΣ και άλλων, με τις οποίες παροτρύνουν ανοιχτά τους Βουλευτές μας στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

• Γι’ αυτό, χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη. Να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προσπάθειες θεσμικής εκτροπής, που κάποιοι προωθούν. Με ενότητα και με καθαρή κουβέντα από όλους μας και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του. Το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης» της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, τον χρόνο και το ερώτημα, αφού προηγουμένως αποτυπωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης.

Σύντομα θα συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του κόμματος μέχρι το δημοψήφισμα. 

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είχε ενημερωσει εγκαίρως τους ευρωπαίους ηγέτες, ενώ παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο "θα ήταν αποφυγή ευθυνών" και "θα οδηγούσε στη χρεοκοπία".

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: