Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία στο νομό Κιλκίς (Παϊκο – Κρούσια) διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα : «Επιπτώσεις στο Περιβάλλον από την εξόρυξη μεταλλευμάτων» στις 25 Νοεμβρίου 2011 ώρα 7.30 μ.μ.στο Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης Πολυκάστρου-Δήμου Παιονίας.
Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι :
- Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ.
- Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας & Φυσικών Πόρων του ΑΠΘ
- Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
- Τόλης Παπαγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός.
Το πανέμορφο όρος Πάικο με τους καταρράκτες του Σκρά και τη γαλάζια λίμνη, η τεχνητή λίμνη «Μεταλλείου» που κατασκευάσθηκε για αρδευτική χρήση, κινδυνεύουν από την εξόρυξη μικτών θειούχων μεταλλευμάτων που το
Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας προωθεί στα πλαίσια του ξεπουλήματος της χώρας σε ξένες εταιρίες. Το Πάικο είναι πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας και πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων οικοτουριστών.
Oι κάθε μορφής μεταλλευτικές επιχειρήσεις θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την μεγιστοποίηση του οικονομικού τους κέρδους και την ελαχιστοποίηση του κόστους και όχι την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής. Ο ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των επόμενων γενεών.
Καταδικάζουμε την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που παρακάμπτει και αγνοεί την τοπική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα μεθοδικά και ύπουλα προωθεί την καταστροφή του μαγευτικού βουνού. Δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία του Πάικου και καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να ενημερωθούν, για να υπερασπιστούν το βουνό, την ποιότητα των νερών που πίνουμε, το δικαίωμα στο να ζούμε και να ορίζουμε τον τόπο μας.
Οικοκοινωνική Δράση Κιλκίς
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κιλκίς
Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών Γουμένισσας
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Βάθης «Η ΔΡΥΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαριού
Δείτε το παρακάτω ενημερωτικό βίντεο:
Η μεταλλουργία χρυσού θεωρείται παγκοσμίως η πιο βρώμικη και ενεργοβόρος βιομηχανία. Κάθε μέρα χρησιμοποιεί τόννους κυανίου, εκρηκτικών και πολλές χιλιάδες λίτρα πόσιμου νερού τόσο για τις ανάγκες της μεταλλουργίας, όσο και για την αποστράγγιση του open pit.
Τα υλικά της εξόρυξης δεν επανατοποθετούνται στο open pit, αλλά αποθηκεύονται υποτίθεται για ΠΑΝΤΑ , σε τεράστιες λίμνες τελμάτων, μολυσμένα πια με βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες όπως ( κυάνιο, αρσενικό, μόλυβδος, υδράργυρος κτλ).
Ο κρατήρας που μένει πίσω μετά την εξάντληση των αποθεμάτων μετατρέπεται σε μια τοξική λίμνη, κατάλληλη για ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο για όξινη απορροή στις γύρο περιοχές.
Ο κρατήρας που μένει πίσω μετά την εξάντληση των αποθεμάτων μετατρέπεται σε μια τοξική λίμνη, κατάλληλη για ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο για όξινη απορροή στις γύρο περιοχές.
Το σχετικό βίντεο είναι από το Pascua Lama, περιοχή των Άνδεων στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία open pit του κόσμου για την παραγωγή Χρυσού – Χαλκού. Από την εξόρυξη έχει καταστραφεί μέρος των παγετώνων οι οποίοι τροφοδοτούν με πόσιμο νερό μεγάλο μέρος της Αργεντινής και της Χιλής με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες κατοίκων και στις δύο χώρες να στερούντε το βασικότερο αγαθό της ζωής, το νερό. Το αποτέλεσμα; Ποτάμια στέρεψαν και μολύνθηκαν, αρρώστιες και οικονομική καταστροφή για τους κατοίκους. Στην αρχή η εταιρεία (Barrick Gold, από τις μεγαλύτερες του κόσμου) είχε υποσχεθεί ότι με »καθαρές» και »καινούργιες» τεχνολογίες θα μείωνε στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό κόστος στα πλαίσια μιας υπεύθυνης και αιμοφόρου μεταλλουργίας . Οι κάτοικοι τους πίστεψαν, αλλά 7 μόλις χρόνια μετά ο αντίκτυπος στις ζωές των πολιτών και την οικονομία τεράστιων περιοχών είναι καταστροφικός .
Πηγή: ecology-salonika.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου