Tι αδειοδότησε πραγματικά η υπογραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην “Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας” (ΑΕΠΟ); Δείτε τις πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις που έκανε το ανώτερο στέλεχος της EUROPEAN GOLDFIELDS (μητρική της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με 95%) Steve Sharpe σε οικονομικό φόρουμ στη Ζυρίχη τον Απρίλιο, τρεις μήνες πριν την υπογραφή:
Μόλις πάρουμε τις άδειες θα μπορούμε πραγματικά να ξεκλειδώσουμε την αξία που υπάρχει μέσα στην έκταση της παραχωρησής μας (των 317.000 στρεμμάτων). Έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ επιθετικό γεωτρητικό πρόγραμμα. Αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν σώφρον να ξεκινήσουμε πριν πάρουμε τις άδειες, λόγω της ευαισθησίας του“Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει” λένε… Για όποιον τις άκουσε (το βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.gowebcasting.com/events/denver-gold-group/2011/04/13/european-goldfields-limited/play/stream/2262Very ), οι δηλώσεις του Steve Sharpe ήταν σαφέστατη ένδειξη ότι η Έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα αδειοδοτούσε στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα πράγματα από όσα η εταιρεία ήθελε να γνωρίζουν οι ιθαγενείς στην Ελλάδα. Όμως η πραγματικότητα “δεν θα ήταν σώφρον” να αποκαλυφθεί πριν τη λήψη της έγκρισης, “λόγω της ευαισθησίας του θέματος”, δηλαδή για να μη φουντώσουν οι ήδη μεγάλες τοπικές αντιδράσεις.
θέματος…
Δεν αδειοδοτούμε απλώς ένα έργο εδώ… Αδειοδοτούμε την επεξεργασία των τελμάτων, την ανάπτυξη του μεταλλείου της Ολύμπιάδας, την κατασκευή μιας υπόγειας στοάς 8 χλμ μέχρι το Στρατώνι, την αναβάθμιση του μεταλλείου της Στρατονίκης, την ανάπτυξη των Σκουριών και την επέκταση του λιμένα του Στρατωνίου. Δυο νέα εργοστάσια χρυσού, δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας και, ακόμα πιο σημαντικό, αδειοδοτούμε το δικαίωμά μας να εκμεταλλευτούμε και να επεξεργαστούμε οποιαδήποτε μεταλλοφορία ανακαλύψουμε στην έκταση της μεταλλευτικής μας ιδιοκτησίας….
Μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή του Υπουργού, στις 15 Ιουλίου, η EUROPEAN GOLDFIELDS δημοσίευσε μιαν ανακοίνωση άκρως αποκαλυπτική για το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της υπογραφής (η ανακοίνωση εδώ).
Η εταιρεία μας ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των ποσοτήτων που θα εξορυχθούν στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων και τα νέα κόστη, για να προσαρμοστούν στην εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου μετά την αδειοδότηση της ΜΠΕ που έχουμε τώρα.
Οι επιπτώσεις της “αναθεώρησης” των τιμών των μετάλλων
Οι τιμές των μετάλλων που ελήφθησαν ως βάση στην καταπληκτική ΜΠΕ των 4.000 σελίδων για το επιχειρησιακό σχέδιο της Καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα ήταν: χρυσός $425/ουγγιά (1 ουγγιά=31γρ), χαλκός $1,1/λιβρα (1λιβρα=450 γρ.), άργυρος $7,5/ουγγιά, ψευδάργυρος $1.000/λιβρα και μόλυβδος $600/τόνο.Μετά την υπογραφή και “σύμφωνα με όσα εγκρίνονται με την αδειοδότηση της ΜΠΕ”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αναθεωρούνται όλα τα πιο πάνω ως εξής:
Νέες τιμές μετάλλων: χρυσός $1.000/ουγγιά, χαλκός $3,25/λιβρα, άργυρος $20/ουγγιά, ψευδάργυρος $1.500/λιβρα και μόλυβδος $1500/τόνο.
Για τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας αναπόφευκτης αναθεώρησης είχε προειδόποιήσει το πόρισμα/κριτική του ΤΕΕ/ΤΚΜ για για τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:
Η συγκεκριμένη ΜΠΕ συντάχθηκε για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της επένδυσης που σχεδιάστηκε με θεωρούμενο ως κοίτασμα (δηλαδή ορυκτό που συμφέρει να εξορυχθεί) μετάλλευμα με περιεκτικότητα 0,45 g χρυσού ανά τόνο εξορυσσόμενου εδαφικού υλικού για την υπόγεια εξόρυξη και 0,18 g ανά τόνο για την επιφανειακή εξόρυξη. Ο προσδιορισμός του κοιτάσματος έγινε λαμβάνοντας ως βάση υπολογισμού την τιμή χρυσού τα 425US$/oz (ουγγιά). Η σημερινή τιμή ανέρχεται ήδη περίπου στα 1400US$/oz. Ακόμη και με μια πιθανή μελλοντική «διόρθωση» οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας υπαγορεύουν την διατήρησή της σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις παραδοχές του σχεδιασμού.Με την πρόσφατη ανακοίνωση της EURΟPEAN GOLDFIELDS, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιβεβαιώνεται πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η “αναθεωρημένη” τιμή του χρυσού στα $ 1.000/ουγγιά είναι ήδη μπαγιάτικη, γιατί ο χρυσός έχει ήδη ξεπεράσει τα $1.800/ουγγιά.
Τίποτε δεν δεσμεύει την εταιρία στην διατήρηση των αρχικών παραδοχών απεναντίας είναι υποχρεωμένη απέναντι στους μετόχους της στην αναθεώρηση επί του αποδοτικότερου του σχεδιασμού της επένδυσης. Έτσι όμως τίθεται εν αμφιβόλω όλη η γεωμετρία της προτεινόμενης εκσκαφής και οι διαστάσεις (επιφανειακές και υπόγειες) του ορύγματος στις Σκουριές με σκοπό αυτές να επανέλθουν στις αρχικά προτεινόμενες στην ΠΠΕ και στο ΕΣΑ (περίπου διπλασιασμός των μεγεθών). Τίποτε από τα προβλεπόμενα στην ΜΠΕ δεν πατάει στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η αλλαγή αυτή.
Νέες εξορύξεις
Σκουριές:
Με βάση τις “παλιές” τιμές, η εξόρυξη στις Σκουριές υπολογίστηκε σε 146 εκατ. τόνοι και η ανοικτή εξόρυξη (οpen-pit) σε διάμετρο 700 μ. και βάθος 220 μ.Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, τα γεωλογικά αποθέματα αυξάνονται αισίως στα 246 εκατ. τόνους, στα οποία προστίθεται και ένα “νέο πιθανό γεωλογικό κοίτασμα” 116 εκατ. τόνων “στη γειτονιά του σχεδιαζόμενου open-pit”, δηλαδή 362 εκατ. τόνοι. Το νέο αυτό γεωλογικό απόθεμα περιέχει 828.000 ουγγιές χρυσού και 288.000 τόνους χαλκού. Και “αν αποδειχθεί ότι τα γειτονικά γεωλογικά αποθέματα είναι πιο εκτεταμένα”, τονίζει η ανακοίνωση, “η εγκεκριμένη ΜΠΕ επιτρέπει μια φαρδύτερη (και βαθύτερη) επιφανειακή εκσκαφή και επέκταση της διάρκειας της επιφανειακής εξόρυξης”.
Το επαναλαμβάνουμε για να μην αμφιβάλλει πλέον κανείς ότι η εξόρυξη διαμέτρου 700μ. στις Σκουριές ήταν παραμυθάκι για αφελείς:
η εγκεκριμένη ΜΠΕ επιτρέπει μια φαρδύτερη επιφανειακή εκσκαφή και επέκταση της διάρκειας της επιφανειακής εξόρυξης.
Ολυμπιάδα:
Στην Ολυμπιάδα, με την “αναθεώρηση” των τιμών, η εξόρυξη αυξάνεται κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε συνολικά 14 εκατομμύρια “ενώ μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση κοιτασμάτων χαμηλότερης περιεκτικότητας σε χρυσό από τα 8-9 γρ”.Τι άλλο έχει αδειοδοτηθεί με την υπογραφή της ΜΠΕ:
Από την ανακοίνωση της 15ης Ιουλίου:- Το μεγάλο κοίτασμα της Πιάβιτσας παρόμοιο (και πενταπλάσιο) της Ολυμπιάδας το οποίο δεδομένου ότι είναι πολύ κοντά στο κοίτασμα Μαύρες Πέτρες της Στρατονίκης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την υπάρχουσα υπόγεια υποδομή.
- Η Φισώκα όπου έχουν εντοπιστεί το βορειότερο επιφανειακό κοίτασμα χαλκού και το νότιο κοίτασμα χαλκούχου-χρυσούχου πορφύρη.
- Η Τσικάρα έδειξε περιοχές χρυσούχου-χαλκούχου πορφύρη με ισχυρές περιεκτικότητες που μπορούν να εξορυχθουν με επιφανειακή εξόρυξη (open pit) σύντομα μετά την Πιάβιτσα και τη Φισώκα.
Λέει για την Πιάβιτσα το στέλεχος της εταιρείας:
Έχουμε ανακοινώσει εκπληκτικά αποτελέσματα από την Πιάβιτσα. Η Πιάβιτσα έχει ερευνηθεί παλιότερα, αλλά δεν έγιναν ποτέ σωστές αναλύσεις για χρυσό. Είναι μεταλλοφορία πανομοιότυπη με της Ολυμπιάδας, πιστεύουμε ότι θα είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας και βρίσκεται και πιο κοντά στο επίκεντρο της δραστηριότητας μας που είναι η κοιλάδα του Στρατωνίου. Έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου, με το ερευνητικό μας πρόγραμμα των 40.000 μέτρων γεωτρήσεων θα μπορούμε να προσδιορίσουμε το κοίτασμα στην Πιάβιτσα. Οι γεωτρήσεις δεν είναι έρευνας, είναι περιχαράκωσης του κοιτάσματος. Ξέρουμε ότι είναι εκεί, θέλουμε απλά να προσδιορίσουμε το μέγεθός του…Για τις ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά ακόμα και για την εκμετάλλευση αυτών των νέων κοιτασμάτων – της Τσικάρας, της Φισώκας, της Πιάβιτσας, αλλά και όποιου άλλου εντοπιστεί στην πορεία – η εταιρεία δεν χρειάζεται καινούριες άδειες. Έχει φροντίσει γι’ αυτό ο Χρήστος Πάχτας που για να εξυπηρετήσει την εταιρεία παρέκαμψε όλη τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα στο Νόμο 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α’/28.01.2004), άρθρο 52 “ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ”, έβαλε και την εξής διάταξη:
Αν η Πιάβιτσα αποδειχθεί ότι είναι όπως νομίζουμε ότι είναι, θα μπορούμε να παίρνουμε μετάλλευμα και από το κοίτασμα της Πιάβιτσας, μαζί με αυτό που θα έρχεται από την Ολυμπιάδα, αυξάνοντας τη δυναμικότητα και κατεβάζοντας τα κόστη του εργοστασίου”.
Η Αγοράστρια δικαιούται να προβαίνει στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την έκδοση νέων αδειών και εγκρίσεων για τα εν λόγω Μεταλλεία συντάσσοντας και υποβάλλοντας τις αναγκαίες για το σκοπό αυτό μελέτες, εάν εκτιμά ότι αυτό είναι αναγκαίο!Καμμία νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λοιπόν, καμμία διαβούλευση (που άλλωστε δεν έγινε ΠΟΤΕ) και καμμία νέα άδεια. Η εταιρεία δηλώνει καθαρά ότι στη μεταλλουργία του Μαντέμ Λάκκου θα φέρνει μετάλλευμα από την Ολυμπιάδα και την Πιάβιτσα μαζί. H Φισώκα θα εξορυχθεί παράλληλα με την Πιάβιτσα (και την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές και τις Μαύρες Πέτρες…) ενώ η Τσικάρα αμέσως μετά. Με μια και μόνη άδεια έχουν “καθαρίσει” για όλα!
Kι αν δεν είναι έτσι, ας βγει ο κ. Παπακωνσταντίνου να το διαψεύσει. Και να το κάνει ΔΗΜΟΣΙΑ, για να μάθουν και οι μέτοχοι της EUROPEAN GOLDFIELDS ότι ο κ. Sharpe τους είπε ψέματα!
Η ίδια η ΑΕΠΟ επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τη συνολική εκμετάλλευση όλων των ορυκτών πόρων της περιοχής:
Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ. έχει υποβάλει στο Ελληνικό δημόσιο εκτεταμένο σχέδιο επένδυσης για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ανατολική Χαλκιδική εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο που προτείνεται στο σχέδιο αυτό αφορά στο σύνολο των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τα οποία εκτείνονται εντός συνολικής μεταλλευτικής παραχώρηης 264.000 στρεμμάτων.Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της “ΜΠΕ-θαύμα” που αρνήθηκε να υπογράψει η Τίνα Μπιρμπίλη, απέρριψαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Δασαρχείο Αρναίας και η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής και υπέγραψε “σαν έτοιμος από καιρό” ο μοιραίος για την Ελλάδα Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η βόρεια Χαλκιδική ένα απέραντο μεταλλείο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών της που ΠΟΤΕ κανείς δεν θέλησε να τους ακούσει. Η βόρεια χαλκιδική στο απόλυτο έλεος της “ιδιοκτήτριας” εταιρείας, μια και δε νομίζουμε να υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει τα φούμαρα των “ιδιαίτερα αυστηρών περιβαλλοντικών όρων”, από έναν Υπουργό που δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτό που υπέγραψε. Ούτε βέβαια τις υποσχέσεις της μαδημένης πια Μαργαρίτας περί “συνεχών αυστηρών ελέγχων από την αξιόπιστη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος”… Την “αυστηρότητα” της Μαργαρίτας την έχουμε δει στην πράξη όταν αμνήστευσε την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τις παραβιάσεις 22 περιβαλλοντικών όρων στην εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, εξευτελίζοντας τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τους ελέγχους τους.
Δεν πρέπει να περιμένουμε από κανένα πουλημένο και διαλυμένο Κράτος – και φυσικά από καμμιά Εταιρεία – να προσέξει τη Χαλκιδική. Το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια των κατοίκων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου